Penzioneri nakon povećanja penzija: Od ‘dobro je’ do ‘šta sa 30 KM’


Nakon što je Zastupnički dom Federalnog parlamenta prihvatio Prijedlog budžeta FBiH za 2024. godinu, a nakon toga usvojio i Dom naroda, penzioneri će dobiti uvećanje penzija za 5% već u februaru za januarsku penziju.

Inače, najniža penzija u FBiH za decembar iznosila je 538,27 KM, a s povećanjem od 5% iznosit će 564 KM.

Za penzionere, posebno one sa minimalom penzijom, ovo povećanje nije zadovoljavajuće, imajući u vidu cijene osnovnih životnih potrepština.

„Ma nemam šta reći, meni je to povećanje oko 30 KM. Eto recite vi meni šta ja mogu od toga. Ja režije plaćam u zimskom periodu oko 200 maraka, ostat će mi manje od 400 za život, a života sa 400 maraka Bože mili“, kaže Advija iz Tuzle.

„Realno, dobro je i to. Ne možemo očekivati da povećanja budu enormna, nije realno tako. Dobro je koliko god povećaju“, kaže Hazim.

„Ja imam penziju oko 1.000 maraka, to je povećanje od 50 KM, nije loše. Ja mogu živjeti od ove penzije. Pristojno živim“, zadovoljan je Kasim iz Živinica.

Iz Udruženja penzionera Tuzlanskog kantona kažu da je u pitanju akontativno usklađivanje penzija koje se dešava svake godine. Ističu da je većina penzionera sa minimalnim penzijama u stanju socijalne potrebe, te je neophodno značajnije povećanje za ovu populaciju.

„Mi smo nezadovoljni, nezadovoljni su svi penzioneri sa minimalnim penzijama. Osim primanjima, nezadovoljni smo sa odnosom vlasti prema nama. Nama treba pod hitno izmjena Zakona o PIO, koja će omogućiti vanredno usklađivanje penzija sa rastom inflacije, sa ekonomskim poremećajima koji su evidentni“, kazao je Haso Halilović, predsjednik Saveza udruženja penzionera TK.

Halilović ističe da penzioneri očekuju do aprila mjeseca i vanredno usklađivanje penzija.

 

„Mi smo u decembru uputili zahtjev Vladi FBiH da se penzionerima isplati jednokratna pomoć u iznosu prosječne penzije koja iznosi 675 KM, oni su se na to oglušili, ali mi nećemo od toga odustati. A sada tražimo i da vlast pronađe rješenje da nam se isplati trinaesta penzija“, dodaje Halilović.

U Federaciji je trentutno više od 444 hiljade penzionera, od toga, samo u TK, minimalnu penziju prima 37 hiljada penzionera.

M.V

(Vijesti.ba)