Ne morate često kositi!


Ne morate često kositi!

Tko kaže da okućnica treba biti strogo pokošena i tko kaže da je pokošena trava lijep prizor. Svi se ponašamo u skladu s tom normom. Odahnemo tek kad je trava pokošena i okućnica uredna. Važno je što će susjedi reći kakva je okućnica. Čim padne kiša, hvatamo se za glavu jer znamo da trava buja i "tko će sad to opet kositi". Proljetna košnja je jedan od najnapornijih proljetnih radova. Mirni smo jedino kada je trava kratko pošišana i jednolična poput tepiha. Nikad mi neće biti jasno tko je usadio takvu viziju ljepote travnjaka. Što češće kosite, dobivate jednoličniju travu. Ne dopuštate da različite biljke osjemene i da se dogodi biljna bioraznolikost. Ustvari, uopće  ne razmišljate što se događa prečestim košenjem. Kosite kao robot jer vam je usađeno da tako treba.

livada

Kako koristim samoniklo bilje, pretjerano košenje mi je samo smetnja. Ograđujem dijelove svoje livade kako bi ih sačuvala od košenja. Kada opazim da je neka zanimljiva biljka odabrala svoje stanište, pokušavam joj dati priliku da se proširi i osjemeni. Na taj način na svojoj livadi imam dosta različitih biljnih vrsta i to je lijepo za vidjeti. Sterilni, engleski travnjak nije ono što želim. Želim vidjeti puno biljnih vrsta u zajedničkom suživotu. Volim vidjeti sve njihove faze, od mlade biljke do cvijeta i ploda. Volim vidjeti kada biljke dosegnu svoju punu zrelost i ljepotu. Uživam u prirodnoj tavi i livadi. Divno je kada imate raznoliku livadu, prošaranu raznim bojama i oblicima. To je prizor koji me veseli.

 

Pogotovo je važno da ne žurite s prvom proljetnom košnjom. Poznato je da su pčele gotovo pred izumiranjem. Cvijeće koje izraste prije prve košnje je najznačajnije za pčele. Pčele trebaju ovo prvo cvijeće za hranu, a time i za opstanak. Prvi maslačci, jaglaci, tratinčice, čestoslavice, dobričice su izuzetno važni za opstanak pčela. Osim toga to su sve ljekovite i jestive biljke. To je pravi, istinski i naravno besplatni izvor zdravlja, neposredno i iz prve ruke. Prve proljetne biljke i cvijeće su izrazito važne kako za ljude tako i za životinje posebno pčele o kojima ovisimo. Sve je u prirodi povezano i isprepleteno. Svaki postupak koji poduzimate pa tako i košenje treba preispitati da li time nešto narušavate. Kome smetaju prekrasni žuti cvjetovi maslačka ili ljubičasta dobričica. Zašto je to ružno za vidjeti i mora se hitno pokositi? Zašto se tako teško opustiti i vidjeti to kao prekrasnu livadu koja koristi svima, koja je istinski izvor zdrave hrane kako za nas tako i za pčele. Samo arogantni vide sebe kao posebnu, izdvojenu cjelinu i njih se to ne tiče jer se radi samo o nepotrebnom i ružnom korovu. Vrijeme je da se stvari počnu gledati drukčijim očima!

livada