Stupanje na snagu zakona o zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima izazvalo je niz reakcija među ugostiteljima širom Bosne i Hercegovine.
Dok jedni vide ovu promjenu kao priliku za poboljšanje kvaliteta zraka i zdravlja svojih gostiju, drugi se suočavaju s izazovima u prilagođavanju novim pravilima.
Pozitivne reakcije i prilagodbe
Mnogi ugostitelji su brzo reagovali na novu regulativu, stvarajući vanjske prostore za pušače. Terase i bašte su postale ključna mjesta gdje gosti mogu nesmetano uživati u cigareti, što je, kako kažu neki ugostitelji, čak i povećalo promet tokom toplijih mjeseci
“Napravili smo posebne zone za pušače izvan našeg kafića. Gosti su to pozitivno prihvatili jer sada imamo čistiji i prijatniji unutrašnji prostor,” kaže vlasnik jednog popularnog sarajevskog kafića.
Izazovi i nezadovoljstvo
Međutim, nije sve tako glatko. Neki ugostitelji, posebno oni bez mogućnosti za vanjske prostore, suočavaju se s padom prometa. Pušači su skloni birati mjesta gdje mogu slobodno uživati u svojoj navici, što je utjecalo na broj posjeta određenim objektima.
“Naši stalni gosti, koji su pušači, sada manje dolaze. Osjetili smo pad prometa, posebno u večernjim satima,” žali se vlasnik jednog manjih barova u centru grada.
Zakonske obaveze i inspekcije
Novi zakon donosi i obaveze redovitih inspekcija i potencijalnih kazni za prekršioce. Ugostitelji su morali investirati u edukaciju osoblja i postavljanje odgovarajućih znakova koji ukazuju na zabranu pušenja.
“Imali smo nekoliko inspekcija i pridržavamo se svih pravila. Važno nam je poštovati zakon, ali se trudimo i da zadovoljimo naše pušače kroz alternativne opcije,” ističe menadžer jednog restorana.
Dugoročne koristi
Unatoč početnim poteškoćama, mnogi vjeruju da će dugoročne koristi biti značajne. Čistiji zrak, zdravija radna okolina za osoblje i pozitivniji doživljaj za nepušače samo su neke od prednosti koje bi mogle privući novu klijentelu.
“Vidimo ovo kao priliku da unaprijedimo naše poslovanje. Zdravlje i udobnost naših gostiju su nam prioritet,” zaključuje vlasnik poznatog sarajevskog restorana.