Direktor BH Radija 1 Dejan Kerleta mailom je upozorio Enisu Hajdarević Šojko, urednicu na BHR1, da je navodno zaprimio veliki broj prijava građana koji su, kako tvrdi, negodovali zbog emitovanja pjesama iz perioda rata u Bosni i Hercegovini u programu radija.
Konkretno, Kerleti je zasmetalo stvaralaštvo Nazifa Gljive. Zbog toga, Enisa je danas smijenjena.

Kolegij BHR1 je razmatrao slučaj emitovanja emisjie Narodna na BHR1 od jučer gdje su emitovani segmenti muzičkih numera iz perioda ratnih dešavanja u BiH od 1992. do 1995. godine što je, kako se navodi, izazvalo negodovanje velikog broja građana i dobilo izuzetno negative reakcije u medijima, prenosi Faktor.ba.

Kolegij ovo smatra ličim propustom urednika, jer se nije vodilo računa o posljedicama i reakcijama javnosti, i zaključuje da je sve sadržaje u programu potrebno prilagoditi društveno političkom kontekstu kako nijedan emitovani sadržaj ne bi izazvao uznemirujuće reakcije kod stanovnika u svim dijelovima BiH, te obavezno voditi računa o tome kako je misija BHR1 da bude integrativni medij koji isključivo spaja, a ne razdvaja.

Kako se navodi u dokumentu, direktor BHR1 stavilja van snage ovlaštenje kojim je Enisa Hajdarevic Šojko ovlaštena da mijenja urednika Muzičkog programa Samira Ćulića. Do povratka urednika, 7. jula svi snimljeni sadržaji, odnosno emisije moraju imati odobrenje za emitovanje od urednika Religijskog programa Dejana Garića koji će biti ovlašten da ga mijenja.

- Od urednika Muzičkog programa se očekuje da po povratku sa godišnjeg odmora obavi razgovor sa autorom spornih programskih sadržaja i izvjesti članove Kolegija o slijedećim koracima kako se ne bi ponovili slični slučajevi i na koji način iste tretirati i sankcionisati – navodi se u dokumentu koji objavljuje Smart.info.