Bugojno: Ovog septembra održat će se jubilarni 25. Susret pozorišta lutaka BiH


Najstariji lutkarnajstariji lutkarski festival u BiH i ovog septembra održat će se u Bugojnu. 

Jubilarni, 25. Susret pozorišta/kazališta lutaka Bosne i Hercegovine za sve ljubitelje pozorišta i lutkarstva ponudit će raznolik program. Značajan festival sa dugom tradicijom i misijom da omogući profesionalnim lutkarima iz BiH da u ugodnim i prijateljskim uslovima prezentiraju svoje najbolje predstave i razmjene iskustva, održat će se od 12. do 16. septembra 2022. godine u Bugojnu.

O najboljim lutkarskim dostignućima odlučivat će tročlani stručni žiri kojeg čine Maja Lučić, Zoran Đerić i Jasminka Požek – Božuta.

“Bugojno je grad koji su opčinile lutke, osvojile ga jednog dana, iznutra, iz srca (koje je još uvijek djetinje) nenadmašnom strategijom sna i snohvatice, i sada je to grad njihov i za njih. Lutke su došle u brda i dobile svoj grad, Bugojno – Lutkopolis”, napisao je ovom festivalu Luko Paljetak.

Predstave koje igraju u takmičarskom programu 25. Susreta su: „PSIĆ BOJE NEBA“ (Bosansko narodno pozorište Zenica); „ZLATOKOSA“ (Pozorište lutaka Mostar); „AKO PČELE ODU…“ i „OLOVNI VOJNIK“ (Pozorište mladih Sarajevo); „MOJ PRIJATELJ BUMBI“ (Lutkarsko  kazalište Mostar); „SEDAM GAVRANOVA“ i „KOBOLDI“ (Dječije pozorište Republike Srpske).  U revijalnom programu svoju izvedbu će imati: HKUD „Dinara“ KS „Cleuna“ Livno: „JEŽEVA KUĆICA“; Kulturno obrazovni centar Šid/AP „Branislav Nušić“ Šid: „SIMFONIJA U F DURU, ILITI MALA LEKCIJA PROTIV ŠUNDA“; Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku: „BRAČNE MUKE IZ VIZURE RUKE“, „DIVLJEG ZAPADA ZOV“, „PRIČA BEZ KRAJA“; Toni Leaković: „Žongler na ulici“; Kulturna scena male stvari Trebinje „PUT DO ČAROLIJE“ i Studio lutkarstva Sarajevo: „HRANJIVA PRIČA“.

Raznolikom programu tu nije kraj, jer će publika svih uzrasta moći uživati u „Izložbi lutaka povodom 25 godina Studija lutkarstva Sarajevo“ kao i u nekoliko promocija: „Lutkarski simulakrumi“ Zoran Đerić, „90 godina Pozorišta mladih“ Ljiljana Dinić i Zoran Đerić, „Pozorište za decu – umetnički fenomen“ 10 tom., „Niti“ Časopis za lutkarsku umetnost, „DRAMA“ (zbornik studentskih radova) – Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo, „DRAME“ (zbornik studentskih radova) – Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, „NA KRAJU DUGE“ Taika Ganića i „DIZAJN/PORTOFOLIO PLAKATA, LOGOTIPA, ILUSTRACIJA“ Antonia Džolana.

Zarina Hozdić je mlada bh. lutkarica koja je 2016. godine upisala je Vysokúškolu múzických umení u Bratislavi (smjer lutkarska režija i dramaturgija), gdje je diplomirala 2021. godine sa režijom i dramaturgijom inscenacije „Peter Kľúčik“ (Ján Uličianský) pod vodstvom mentora Jána Uličianskog. Zarina Hodžić će na ovogodišnjem Susretu biti uvodničarka na panel diskusiji „Lutkarsko pozorište i dječija publika“ (utjecaj lutkarskog pozorišta na odgoj djece i mladih), panel diskusiji i prezentaciju radionice “Dramaturgija lutke“ (dramaturgija lutkarskog pozorišta), te prezentaciji radionice „Predmet“ (pozorište predmeta). Također, održat će se i scenska čitanja tekstova „Otkamenjena priča” Ljubice Ostojić i „Putem igračaka“ Aleksandra Vasiljevića.

Susret pozorišta lutaka Bosne i Hercegovine održava se od 1971. godine i da od 1977. u Bugojnu pronalazi svoje prirodno ishodište i istinski domicil. Prilikom donošenja odluke o pokretanju Bijenala jugoslovenskog lutkarstva u Bugojnu 1979. godine, dogovoreno je da se od te godine Susret održava bijenalno, odnosno da se Bijenale jugoslovenskog lutkarstva i Susreti pozorišta lutaka naizmjenično održavaju. Kalendarske godine koje se završavaju neparnim brojem biće rezervisane za Bijenale, a one koje završavaju parnim brojem za Susret. Za razliku od dotadašnjih realizovanih festivala, u Bugojnu je Susret poprimio mnogo složeniju formu. Sadržajno je obogaćen prateći program, a novost, koja je uveliko doprinijela afirmaciji Susreta u društvenom i javnom životu Bosne i Hercegovine, bilo je izvođenje lutkarskih predstava, osim Bugojna, u još dvadeset gradova.