Ekskurzijska reportaža iz Turske


Ekskurzijska reportaža iz Turske

 

Ni poslije 3 godine bez ekskurzije zbog covida, ni 2022. se nije znalo da li će se ukinuti ta zabrana putovanja, ali uprkos toj neizvjesnosti u Gimnaziji smo počeli razmatrati destinacije za putovanje. Najozbiljniji kandidat bila je tradicionalno.

Španija, Italija i za ljutu muku Crna Gora ili Neum kao rezervne varijante. Našla se tu i Turska ali je nekako odmah u startu odbačena zbog navodno slabog zabavnog života za mlade (ova je primjedba od učenika koji su kao predstavnici razreda učestvovali u cijelom procesu glasanjem). Međutim kad se počeše redati drastično povećane cijene aranžmana, Turska nekako ispliva u prvi plan povoljnošću kao i jeftinoćom svega ostaloga pogotovo hrane. I tako poslije dugotrajnih preglasavanja i glasanja odredi se Turska i pokaza se kao pun pogodak.

Turska tako prostrana zemlja, infrastrukturno izgrađena pogotovo autoputevi,90 % obrađene plodne zemlje sa čak 3 žetve: kupus, paprika, paradajz,suncokkret, duhan, pamuk, kukuruz, riža… ma nema biljke koja se tu ne sadi i ne uspijeva zahvaljujući blagonaklonoj klimi i plodnom zemljištu. Tu specifičnost klime donosi i okruženje sa čak 4 mora: Sredozemno, Crno, Mramorno i Egejsko more a prostire se i na 2 kontinenta Evropa i Azija. Jedinstvena je Turska i po tome što bi sutra mogla zatvoriti svoje granice i postati sama sebi dovoljna jer ima svoju hranu, naftu, plin. Ljudi su tipični mediteranci: nasmiješeni, ljubazni,komunikativni i naklonjeni prema nama iz Bosne.

Po gastronomskoj ponudi prva je zemlja u svijetu, po stanogradnji i to kvalitetnoj takođe (recimo jeftiniji je stan u Turskoj uz more od stana u Bugojnu), bezbrojni hoteli, zabavni parkovi, muzeji,džamije, fabrike i poljoprivredne površine svuda unaokolo. Hrana jeftina za 2-3 Eura se najedeš kao sretni (recimo njihov specijalitet kebab), gorivo im oko Eura,odjeća i obuća baš povoljni e jedino im je alkohol preskup kao naprimjer piva je 6 Eura a žestoka pića još skuplja. Imaju i raspojasanu inflaciju zvanično oko 80 % jedan Euro oko 18 njihovih Lira. Niko ne spominje štednju plina, nafte, struje, rat u Ukrajini se tek uzgred spomene u vijestima, turizam još uvijek cvjeta iako je već kraj septembra, bezbroj nacija, kultura, vjera, tradicija nema nijedna zemlja svijeta i nigdje većih a istinskih patriota i sve to funkcionira savršeno i svima je komotno. A toliko velikih i brojnih državnih zastava i iskrenih patriota nema nigdje drugo i toliko, poznaju njenu bogatu istoriju i njom se diče, Turci doista vole svoju državu koju ne izjednačavaju sa postojećom vlašću.

 

U Istambulu društvo nam je činio i Hasip Gultaš (pola naš a pola Turčin jer mu je majka naše gore list - tetka naše profesorice Senade Milanović - pa smo ja i on znali voditi beskonačne diskusije o svemu i svačemu). Upućen čovjek u sve moguće i nemoguće pa i o politici a on je liberal po svom određenju, razmišlja čak da proda sve u Turskoj i preseli u Sarajevo ili Bugojno. Meni veoma drag i zanimljiv čovjek baš zbog one vidljive široke bosanske duše, čvrstog karaktera, sopstvenog stava i mišljenja, moralan i pošten bez dlake na jeziku, istinski erudita šta ga god upitaš, on sve zna i bilo bi mi drago ako se odluči na preseljenje u Bugojno, bili bismo baš dobri i bliski prijatelji.

Još ću samo reći ovo kako mi se čini da Turska zapravo i ne želi istinski ući uEvropsku zajednicu kao što i Evropa ne želi Tursku u svom članstvu pa se već decenijama igraju trule kobile prepucavajući se oko toga.

E, dosta o Turskoj, vraćam se na našu ekskurziju.Ukupno je išlo 79 učenika (gimnazijalci i medicinari). S nama je išla i naša učenica Bećaj Naze koja je preselila u Zagreb ali je izrazila želju da putuje sa nama. Profesori: Nedžad Milanović (direktor), Ermina Musić (vođa puta),Dženana Velić, Amer Brčić, i ja. S nama su putovale i Tehnička kao i Stručna škola, sve u svemu oko 220 učenika, 10-ak profesora a sve u režiji savršenog dvojca Dine Dagoje (firma Adino Turs) i Amela Fazlibegovića (Firma Lambada).

Mladi momci od oko 40-ak godina, Bugojanci, profesionalci, imaju rješenje za svaki mogući problem i situaciju i uradili su nešto od ogromne važnosti spojivši sve ove mlade ljude koji se upoznaše, družiše, zabavljaše kako i dolikuje generaciji i Bugojancima baš kao da su jedna škola i jedna duša. Ovo ističem kao nešto specifično bugojansko i to pozdravljam kao pedagog i Bugojanac.

2 noći u starom i prekrasnom Istambulu (sa oko 20 miliona stanovnika), te 4 noći u Kušadasiju blizu Izmira. Nigdje nisam vidio toliko mačaka koje Turci drže, svi ih vole, hrane, miluju i zato nigdje miša ni na pomolu.

Sve je savršeno bilo, i Turska je kao destinacija za turizam broj 1 ali samo avionom jer je doista dalek put autobusom i to bez zadržavanja na granicama od oko 40 sati vožnje.

 Djeca su doista slušala i nismo imali nikakvih problema i vratismo se u subotu 1.oktobra u večernjim satima oko 22,00. Sutradan smo mogli obaviti svoju građansku dužnost i obavezu glasanja za državni nivo. Mnogi maturanti iziđoše po prvi put na glasanje.

02.10.2022. Viktor Dundović, prof.