Opis Jajca i okoline iz 1886. godine


Na zapadnoj obali rijeke Vrbas uzvisuje se mjesto imenom Jajce, po svojoj prilici tako prozvano zbog oblika sličnog jajetu. Na jugoistoku grada se nalazi rijeka Vrbas, jugozapadno Pliva – koja se iz jezera krasnim vodopadom u Vrbas ruši. Centar je ograđen velikim debelim zidom, na kojem se nalazilo 7 kula, koje su većim dijelom porušene u vrijeme Omer paše Latasa, kada su se Jajčani i krajišnici podigli protiv osamanskog sultana. Smatra se da je grad izgradio bosanski vitez Ivan Hrvoje Vukčić Jajčanin, sredinom XIV stoljeća.

Takav čin spominje narod i u današnje vrijeme, a na to naročito asocira pjesma: “Dva se grada naporedno grade jedno Jajce a drugo Jezero. Jajce gradi Jajčanine Ivo a Jezero Jezerkinja Mare. Poručuje Jajčanine Ivo poručuje Mari plemenitoj: ‘plemkinjico Jezerkinjo Mare pošalji mi dare na naselje.’ Mara šalje paru careviću eto Ivo para careviću stan mi sakup i stansku opravu otkadu ti gaće i košulja, poslaću ti dare na naselje.

Grad je bio podijeljen na tri dijela i to: grad Zmaja Vuka Jajčanina, gdje se nalazila osmanska džamija i konak, a gdje se još ranije nalazila crkva sv. Antuna ili “crkva Zmaja Vuka Jajčanina”; Srednji grad u kojem se nalazi sahat kula, gdje se od vrha prema sahat kuli nalazio kraljevski dvor. U njemu su najznamenitije bile podzemne zgrade zvane “alvet”, unutar kojih se nalazilo 5 soba sa brojnim umjetninama. Spominje se da su podzemne zgrade bile grobnice vladara. U Srednjem dijelu grada nalazi se alveta crkva sv. Luke, za koju se govori da ju je kralj Stjepan Tomašević sagradio. Osvajanjem Jajca od strane osmanskog sultana Mehmeda II, pretvorena je u džamiju, te nazvana “Careva džamija”. Narod je govorio da svaki put kada bi je Turci nadograđivali ili popravljali, grom bi udario tako da su je i sami Turci napustili; Treći dio grada je Tvrđava, u kojoj se na kamenom zidu nalazi lijepo izrezran grb Kraljevine Bosne. U velikom grbu se pak nalazi mali grb, sa dvije krune, što tumači krunu Bosne i Srbije, koje je Tvrtko I Kotromanić sjedinio. Jedan dio grba je oštećen djelovanjem topovskog zrna. U tom dijelu grada se nalazila još jedna crkva koja je zauzećem grada pretvorena u džamiju. Zatim dolazi kula, u kojoj se nalazi barut. Kula posjeduje dvije podzemne sobe.

Predgrađe zvano Kozluk je dobilo ime po tome što se na njemu nalazi velika uzbrdica, te je zbog toga narod prisiljen da se spušta niz njega kao koza, puzeći. Druga verzija kaže da je predgrađe dobilo naziv od turske riječi “krz” što znači lijepo, iz razloga što su u njemu živjele veoma lijepe djevojke. U varošici prema Vrbasu bila je i crkva sv. Dore, čije se ruševine nalaze i danas. U trećem predgrađu, koje se prostire od Plive prema jezeru, nalazi se franjevački samostan sa crkvom sv. Katarine. Uz samostan se nalazila fratarska kula u kojoj se uvijek nalaze 2 do 3 fratra. Njihova zadaća je bila da ugoste putnike i posjetnike bez obzira kojoj vjeri i narodnosti pripadali. Svaki gost je imao pravo da besplatno tri noći prenoći. Ostaci samostana se vide i danas. Prema sjeveru nalazi se mjesto Katino, gdje se nalazio ljetni dvorac kraljice Katarine. Porodica Kulenović, koja naseljava prostor Jajca, se smatra potomcima nekadašnjih bosanskih vladara koji su živjeli u Jajcu.