Promocija knjige o junacima Jajca iz 1992. godine: Pobjeda hrabrosti nad izazovima rata


U petak, 28. jula, građani Jajca imat će priliku prisustvovati jedinstvenoj promociji knjige koja će obilježiti historiju našeg grada. U Velikoj sali Doma kulture Jajce s početkom u 19 sati bit će upriličena promocija knjige “JAJCE 1992: Opsada i odbrana kraljevskog grada” autora dr. sc. Amira Klike. Ova značajna knjiga predstavlja dubok uvid u dramatično razdoblje opsade Jajca i herojske borbe za obranu grada tokom ratne 1992. godine, piše Jajce Online.

 

Jajce, poznato kao kraljevski grad s bogatom poviješću i kulturom, suočilo se s jednim od najtežih razdoblja u svojoj prošlosti tijekom opsade 1992. godine. Izazovi i opasnosti s kojima se grad suočavao ostavili su trajne posljedice na lokalno stanovništvo i kulturno naslijeđe. Knjiga “JAJCE 1992: Opsada i odbrana kraljevskog grada” pruža cjelovit prikaz ovog razdoblja koje je oblikovalo identitet grada i njegovih stanovnika.

 

Autor knjige, dr. sc. Amir Kliko, predstavit će svoj temeljit pristup istraživanju koje je omogućilo očuvanje sjećanja na hrabre ljude Jajca. Kliko je prikupio svjedočanstva iz prve ruke, oživljavajući sjećanja na herojstvo i hrabrost onih koji su se borili za obranu kraljevskog grada. Njegovo istraživanje pruža ne samo povijesni uvid u okolnosti opsade, već i dublji uvid u snagu duha i solidarnost ljudi Jajca tijekom tog teškog razdoblja.

 

– Štampanje moje knjige je pri samom kraju. U petak stiže tamo gdje joj pripada da bude. Ovo je moja četvrta knjiga i moj ostvareni san koji sam sanjao dvadeset i jednu godinu. Od svih ranije objavljenih knjiga, ovu sam najviše želio i uvjeren sam da će mi ostati najdraža.Vratio sam dug onima za koje smatram da sam im ostao dužan jer sam preživio. Hvala braniocima Jajca za borbu koju su vodili da bi mi ostali preživjeli, kazao je Kliko.

Uz autora, na promociji će govoriti i tri značajna gosta čija su imena već sama po sebi dovoljna da privuku pažnju. Dr. sc. Jasmin Medić i prof. dr. Enes Durmišević, donijet će dodatnu stručnost i perspektivu na temu knjige. Posebna počast promociji bit će prisustvo generala Fikreta Čuskića, koji je imao značajan utjecaj na odbranu Jajca tokom opsade, dok će moderator promocije biti Adis Lizde.

 

 

Promocija knjige “JAJCE 1992: Opsada i odbrana kraljevskog grada” predstavlja iznimno važan trenutak u historiografiji Jajca. Ova knjiga ne samo da osvjetljava prošlost, već i ističe važnost očuvanja sjećanja na hrabre ljude koji su se suočili s ratnim izazovima.

Iz biografije…

Dr. sc. Amir Kliko, priznati bosanskohercegovački historičar i naučni saradnik u Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu,

Rođen je u Jajcu 5. juna 1975. godine gdje je završio osnovnu školu. Kao maloljetnik priključio se Armiji Republike Bosne i Hercegovine. Srednju školu završio je u Travniku

 

Diplomirao je na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu 2001. godine. Na istom odsjeku i fakultetu završio je postdiplomski studij i magistrirao 2007. godine iz oblasti bosanskog srednjovjekovlja. Doktorirao je deset godina poslije na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na temu „Politička i vojna zbivanja u srednjoj Bosni (1992-1994)“. Radno iskustvo stjecao je u nekoliko sarajevskih osnovnih škola, Gimnaziji Travnik i Srednjoj Ekonomskoj školi Travnik. Od 2003. do 2009. godine radio je na Institutu za historiju Univerziteta u Sarajevu kao stručni i viši stručni saradnik za oblast bosanskog srednjovjekovlja. Zadnjih jedanaest godina uposlenik je Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Amir Kliko autor je tri značajne knjige za historiju Bosne i Hercegovine: „Rat u srednjoj Bosni 1992-1994. godine“ i „17. Viteška Krajiška brdska brigada ARBiH“. te “Tepčija Stipan Batalo Šantić i njegovo doba”.

(Jajce Online)