“Opremanje djece u školu je više prezentacija statusa roditelja”


Za nekoliko dana počinje nova školska godina. Za roditelje pripreme za školu predstavljaju značajniji udar na kućni budžet. Koliko košta opremanje djeteta za školu? Ima li olakšica? Za koga one važe? Za Novi dan govori Alma Aljović, prosvjetna radnica iz Sarajeva koja je u studio došla sa svoja četiri školarca i Ajla Ališah iz Vijeća roditelja.

 

Govoreći o troškovima opremanja za školu, Aljović je kazala da sa svakim djetetom troškovi rastu.

“Porastu vam sa 100, 200 na 350. U Kantonu Sarajevo kada se školuje troje ili više djece imate besplatne udžbenike bez obzira kakvi su vaši životni uslovi, što je stvarno prednost. Ali dobro se sjećam kada smo kupovali pribor, gdje su oni kupili osnovnih par sveski, prije tri godine, da je to koštalo nekih 350 KM u nekom shopping centru”, kazala je.

Ališah, koja je i majka dvoje djece koji kreću u drugi i peti razred, kaže da po prvi puta kako kreće školska godina se osjeća relaksirano zbog obezbjeđivanja udžbenika za djecu.

“Od 1. do 9. razreda, sva djeca će dobiti udžbenike, tako da nisam imala stres da idemo po knjižarama i tražimo udžbenike. Prošle godine smo imali povrat novca u iznosu od 100 KM, a samo knjiga iz Engleskog jezika je koštala oko 40 KM. I pored toga što je cijena bila visoka, niste ih mogli naći”, dodaje.

Što se tiče ostalih troškova, kaže da su to sveske i materijal za likovno koje iziskuju malo više novca.

Aljović kaže da su se poslije tragedije u beogradskoj školi, prosvetni radnici našli u teškoj situaciji.


“Bile su razne akcije razgovora sa djecom. Onda morate prijaviti sve, nikad ne znate da li se dijete šali. Pitam se da li mi možemo ikako uticati i biti spremni na bila šta od toga”, kaže.

Ističe da djeci nije mjesto na društvenim mrežama

“Njima je mjesto na igralištima, da igraju lopte. Dajte da djecu rasteretimo, da budu slobodnog uma, a ne da se truju stalno sa tim telefonima u rukama”, poručila je.

Ališah navodi da što se tiče opremanja djece u školu, da je to više prezentacije roditelja.

“Vi onda među mladim ljudima, koji počinju da sazrijevaju, dovodite u jednu vrstu raslojavanja kod djece. Pod uticajem škole i društvenih mreža, vi u glavama te djece stvarate ogromni konfuziju, gdje za posljedicu imate izražavanje statusnog simbola roditelja preko svoje djece. Onda djeca posmatrajući drugu djecu imaju veliki pritisak, zatvaraju se u sebe. Kada je dijete zatvoreno, doživljava emocionalne stresove i faze koje, nažalos,t mogu da rezultiraju katastrofalnim situacijama”, kazala je.

Program N1