SJEĆANJE NA DAMU RIJETKOG GLUMAČKOG DARA: Prije šest godina otišla je Nada Đurevska


SJEĆANJE NA DAMU RIJETKOG GLUMAČKOG DARA: Prije šest godina otišla je Nada Đurevska

Prve glumačke korake napravila je u pozorištu

Legendarna bh. glumica Nada Đurevska preminula je na današnji dan 2017. godine. Bila je dama rijetkog glumačkog dara uz koju smo se iskreno smijali i plakali. Krasili su je skromnost i jednostavnost.

Rođena je 8. januara 1952. godine u Skoplju. Kao 6-godišnjakinja došla je u Sarajevo. Iako je završila srednju medicinsku školu, njen interes za glumu bio je veći.

Prve glumačke korake napravila je u pozorištu. Prvi put je zaigrala u Čehovljevu "Višnjiku", gdje je tumačila Varju. Na daskama koje život znače provela je 40 godina, ali svoj procvat doživjela je u filmskim i serijskim projektima.

Niti jedan bh. kultni film, počevši još od "Igmanskog marša" nije mogao proći bez Nadinog pojavljivanja.

I danas, kada naiđemo na reprizu serije "Viza za budućnost", ne možemo, a da ne zastanemo kada ugledamo Nadino lice. Likom Mubere zauvijek je 'kupila' gledatelje.

Bila je protagonistica u filmu "Hasanaginica" gdje je utjelovila snagu i dostojanstvo bosanske žene.

Ostvarila je zapažene uloge u ostvarenjima: "Miris dunja", "Od zlata jabuka", "Moj brat Aleksa", "Kod amidže Idriza", "Dobro uštimani mrtvaci", "Nebo iznad krajolika", "Čovjek koji je znao gdje je sjever a gdje jug"...

Dobitnica je velikog broja nagrad,a između ostalog, Zlatni lovorov vijenac za svoj doprinos umjetnosti teatra MESS 2002. godine. Godine 2004. dobila je Plaketu Grada Sarajeva nakon što je predstavom "Višnjik" Narodnog pozorišta Sarajevo obilježila 30 godina umjetničkog rada. Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva otišla je u njene ruke 2014. godine.

Tada se i povukla sa scene na kojoj je provela 40 godina.