Evo zašto bake nose marame?


Kad je vani "gorio afsalt", a žarko ljeto izazivalo mladu populaciju da se maksimalno razgoliti na vrućini, naše bake pa i mnoge majke imale su maramu. Vrlo često - crnim, jer običaj je tako nalagao.

U ta davna nostalgična vremena mog djetinjstva, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, starije žene nosile su marame. Bila je dio neophodne i nezaobilazne odjeće svake žene koja je držala do "reda" i tradicije. 


Bezbroj starijih žena širom regiona iz kuće neće izaći bez marame na glavi.

Vrijeme prolazi, ljudi, moda i običaji se mijenjaju, samo jedna stvar ostaje nepromjenjiva bake obožavaju da nose marame na glavi! I to ne samo u Srbiji, već širom regiona, pa i u svijetu.

Marama i crkva

Ne tako davno, žene u crkvi imale su pokrivenu glavu, naročito u periodu poslije udaje. I dan-danas naše bake ne žele napustiti kuću bez umotane kose. Udate žene su vijekovima mijenjale stil oblačenja nakon udaje, a odjećom su se pokrivali laktovi, koljena i kosa. Žena je na taj način čuvala svetost braka van kuće. Samo su muževi imali tu privilegiju da ih gledaju bez marame. Svojom odjećom davale su do znanja da su udate.

U Rusiji je nezamislivo da žena uđe sa nepokrivenom glavom u crkvu, a marame se stavljaju čak i malim djevojčicama. Ipak, kod nas to nije slučaj.

“Kod nas se svaka pomisao poslušnosti i pokornosti automatski smatra ponižavajućom, čak se ni od djece ne traži da slušaju roditelje. Ljudi olako prelaze preko činjenice da je poslušnost anđeoska vrlina i da u našim manastirima mladi monasi i monahinje godinama vježbaju poslušnost kao vrhunac Hrišćanske vrline”, rekao je za Alo otac Jova.

Patrijarh Pavle je napisao knjigu u kojoj iznosi neka neočekivana zapažanja. Na primer, žene su na svim pravoslavnim ikonama pokrivene, a crkva ženu proslavlja kao najvećeg sveca u liku Majke Božije.

Pojava feminizma

Kada su na snagu stupila feministička shvatanja, ovakva vrsta ponašanja je u zapadnoj kulturi protumačena kao zarobljavanje i sputavanje žene.

Oblačile su se drugačije, nosile su pantalone, skraćivale suknje, a brushaltere su javno spaljivale.

Praktična marama

S druge strane, mnoge žene su došle do zaključka da njihova lica više sijaju nakon pokrivanja kose, i da se tada akcenat stavlja na njihove riječi.

Ipak, činjenica je da mnoge obrazovane žene i dalje nose svoje marame i smatraju ih privilegijom, a ne represijom.

Maramama se pokrivala kosa, u njih su se uvijala djeca, uz pomoć marama su se bebe nosile na leđima, u marame se zavijao hljeb, njima se brisao znoj.

Ostaje činjenica da marama ima veliki značaj i da je daleko veća konotacija od pukog modnog detalja.