Sami izradite prirodni tonik za srce prema receptu starom više od 800 godina


Sami izradite prirodni tonik za srce prema receptu starom više od 800 godina




Sve je veći broj ljudi danas u svijetu koji, najčešće zbog pojačanog stresa, imaju srčanih tegoba, poput aritmije, tahikardije ili ubrzanog rada srca i angine pektoris…

I dok medicina nudi brojne sintetske lijekove za srce, postoji jedan efikasan prirodni recept star više od 800 godina. 

Radi se o peršinovu vinu, eliksiru za srce koji je još u srednjem vijeku osmislila njemačka benediktinka i vizionarka Hildegard iz Bingena, inače poznata i kao pobornica umjerenog života, prirodne hrane i biljnih lijekova.

Peršinovo vino koje je ona osmislila lijek je i za najteže srčane bolesti, kao i za reumatsku bol i slabost srca, a posebno se preporučuje starijim osobama. Ovaj Hildegardin tonik za srce može pomoći i u nošenju sa stresom, kao i kod pojačanog umora i anksioznosti. Preporučuje se i kod preopterećenosti srca tijekom sezone prehlade i gripe.

Zanimljivo je to što su ovaj njezin prirodni recept prihvatili čak i liječnici, a glas o njemu pronijela je i slavna austrijska travarka Marija Treben.

Sastojci koje uključuje ovaj lijek za srce su vino (najbolje domaće), peršin, ocat i med.
 

Vino - drevni narodni lijek


Vino je još od davnina poznato kao eliksir za zdravlje - važno je samo biti umjeren s njegovom količinom. Još se u Bibliji spominje „vino koje razveseljava ljudsko srce“.

I Hildegarda je vjerovala da je umjerena konzumacija domaćeg vina sastavni dio zdravog načina života. Među ostalim, ona je smatrala da vino dodatno stimulira cirkulaciju.

Vino postaje još ljekovitije ako mu se doda neko zdravo bilje. U ovom slučaju, radi se o peršinu.
 

Peršin - za cirkulaciju i zdrave krvne žile


Ovo zeleno začinsko bilje, osim što je odličan diuretik, usto je bogato i folatima (vitaminom B9), koji pomažu u prevenciji srčanih oboljenja.

Folati, naime, pomažu u pretvaranju homocisteina, koji može oštetiti krvne žile i povećati rizik od srčanog udara, u dobroćudnu molekulu.

Peršin sadrži i eterična ulja, koja također povoljno djeluju na rad srca i cirkulaciju.

Za najbolja ljekovita svojstva, uvijek birajte tamnozeleni svježi peršin bez žutih listova.  
 

Med - za niži tlak i regulaciju otkucaja srca


U ovom narodnom lijeku vinu i peršinu pridružen je i med. Taj popularni pčelinji proizvod odličan je izvor antioksidansa.

Prema jednoj studiji, med pomaže snižavanju krvnog tlaka, regulaciji otkucaja srca te sprečava odumiranje zdravih stanica.

Zahvaljujući svemu tome ima vrlo povoljno djelovanje na zdravlje srca i krvnih žila.

Za Hildegardin recept birajte kvalitetni domaći med jer je takav najbogatiji antioksidansima koji su ključni za kardiovaskularno zdravlje.       
 

Prirodni lijek za srce – recept  za peršinovo vino


Sastojci:

  • 10 stabljika svježeg peršina
  • 1 l domaćeg crnog ili bijelog vina
  • 2 žlice vinskog octa
  • 300 g meda


Priprema:

U lonac ulijte litru domaćeg vina i 2 žlice vinskog octa. Dodajte stabljike peršina zajedno s listovima pa zakuhajte i ostavite da lagano kuha oko 10 minuta. Potom dodajte i med pa nastavite kuhati još 3-4 minute.

Procijedite pa ulijte u boce prethodno oprane jakim alkoholom. Dobro zatvorite. Slobodno možete konzumirati i talog koji se stvorio. 
 

Primjena:

Svaki dan popijte po 1-3 žlice peršinova vina, sve dok ne primijetite poboljšanje. Kod težih srčanih oboljenja ovaj napitak konzumirajte tijekom duljeg vremenskog perioda.

U slučaju lupanja srca smijete piti i veće količine ovog prirodnog lijeka – sve dok se srce ne smiri.

Peršinovo vino uzimajte u slučaju bolova u području srca, lupanja srca, osjećaja stezanja u prsnom košu.

Ovaj prirodni lijek odličan je i za nesanicu. U tom slučaju, popijte pola čaše prije spavanja.

Ovo je vino dobra pomoć u slučaju kroničnih reumatskih oboljenja, kao i tijekom oporavka od srčanog udara.

Ako vas brine kuhanje meda, u ovom slučaju to je navedeno s opravdanim razlogom. Naime, kuhanjem meda u alkoholu stvaraju se za srce i cirkulaciju dobri sastojci – glikozidi.