Konaković: "Ono što smo danas vidjeli puno je bolje nego u Neumu"


Konaković: "Ono što smo danas vidjeli puno je bolje nego u Neumu"Konaković je kazao da je, u odnosu na Neum, danas atmosfera mnogo bolja.


"Dobili smo još jednom poruke međunarodne zajednice koliko je važno da se napravi dogovor o reformi Ustava i Izbornog zakona. Vrlo jasne i ozbiljne poruke. O puno detalja bi bilo teško govoriti", poručio je nakon današnjih pregovora o izmjenama Izbornog zakona lider Naroda i pravde Elmedin Konaković.

Konaković je kazao da je, u odnosu na Neum, danas atmosfera mnogo bolja.

“Atmosfera danas, u odnosu na Neum, dosta je bolja; mnogo su konkretniji prijedlozi koji bi mogli voditi ka konačnim dogovorima. Ono što je za nas jako bitno je to ukidanje famoznog ultimativnog etničkog prefiksa, osim na Federaciju, koja funkcioniše tako kako funkcioniše. Ono što smo vidjeli danas je puno bolje nego što smo do sada vidjeli”, kazao je Konaković okupljenim novinarima. 

Na pitanje da li je tačno da su “stranci tražili da se ne daju izjave”, kazao je:

“Jesu i mislim da su s razlogom tražili jer je situacija vrlo komplikovana", kazao je. 

“Mi smo nezadovoljni CIK-om i ovom i prethodnom jer je to političko oružje u rukama onih koji vode procese. Mi tražimo da se zakonom te stvari riješe. Po pitanju CIK-a, Čović i Izetbegović definitivno nemaju isti stav”, kazao je Konaković.

“Model je suština ovih pregovora i tu nešto odgovarati bilo bi problematično. Integritet izbornog procesa nije nešto što je toliko važno Izetbegoviću, osim što nije dijelom cijelog paketa”, poručio je Konaković u izjavi za medije nakon pregovora.