Stranka za BiH na izborima imat će kandidate na svim nivoima vlasti


Predsjedništvo Stranke za BiH održalo je sjednicu na kojoj je konstatirano da će ova stranka na ovogodišnjim izborima, koji će biti održani 2. oktobra, imati kandidate na svim nivoima vlasti, uključujući i Predsjedništvo BiH.

Potvrdio je to predsjednik stranke Semir Efendić na današnjoj pres-konferenciji na kojoj je istakao da se imena kandidata za izbore moraju dostaviti do 3. jula.

- Na izborima ćemo nastupiti samostalno. Moguć je zajednički nastup u Republici Srpskoj i eventualno u nekim kantonima gdje je zbog specifičnosti samog kantona potrebno - izjavio je Efendić.

Govoreći o kandidatu za člana Predsjedništva BiH naveo je da jedan dio članova stranke instisitira na tome da to bude Haris Silajdžić.

- On je javno nekada rekao da ne želi. Međutim, imali smo zahtjeve da se s njim zvanično obavi razgovor ispred stranke. Imamo nekih mjesec i po dana i za te prilike. Također, drugi dio članova stranke predlagao je da to budem ja, ali ima više imena u opciji. To može biti ime koje ima šansu i priliku da pobijedi u ovoj utakmici. Mi nemamo namjeru učiniti nešto da bi nekom od kandidata pomogli ili odmogli - dodao je Efendić.

Pozvao je Centralnu izbornu komisiju da sankcionira odgovorne za blokade, primarno ministra finansija Vjekoslava Bevandu jer je, kako kaže, nedopustivo da se blokira volja građana.

Također, na pres-konferenciji se obratio i predsjednik Kantonalnog vijeća Stranke za BiH Sarajevo Almir Bećarević, koji je ukazao da će naredna grijna sezona biti izuzetno teška.

- Građani su u prethodnoj grijnoj sezoni plin plaćali 300 KM, a naredne godine plaćat će 500-600 KM. Očekujte novo povećanje cijena, a Vlada KS nema planove, niti uopće o njima izvještava javnost. Vlada koja se kune u transparentnost, javnost ostavlja bez informacija. Jučer smo čuli da je došlo proljeće, a ja upozoravam, jer bi nam mogla doći zima, a bit će teška jer cijene energenata rastu neumoljivo i rast će i dalje - poručio je Bećarević.