Za povećanja plaća političarima kroz budžet glasala i dva zastupnika opozicije. Što?


Usvajanje budžeta BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH izazvalo je burne reakcije zbog bezobraznog povećanja plaća i političarima.

Vlast je opravdanje za dodanih 500 KM na svoju plaću pronašle u tome da nije bilo moguće povećati plaća policiji, vojnicima i drugim državnim službenicima, ako se i njima ne povećaju prihodi.

To je djelimično tačno.

Naime, koeficijente određuje Vijeće ministara BiH (koje čine SDA, HDZ, SNSD i DF) te ugrađuje u budžet.

Zakonom, plaće političara nisu odvojene od plaća državnih službenika, što je opet posao vlasti da uradi, ali nikako da to učini.

Da bi se to ovaj put izbjeglo bilo je potrebno da se prije budžeta na dnevni red stavi zakon o plaćama kroz koji bi se razdvojile plaće političara i državnih službenika.

To bi naravno potrajalo.

Režimski mediji od jutros se pitaju zašto oni koji sad negoduju što im se povećavaju plaće nisu djelovali amandmanski.

Kako je za Raport rečeno, vladajuća koalicija dala je rok od sat vremena pred sjednicu da se materijali pogledaju i nađe rješenje, što je faktički bilo nemoguće u tom trenutku.

No, zanimljivo je da su za ovakav budžet glasali i neki zastupnici opozicije iako bi i bez njihovih glasova dokument bio usvojen glasovima SDA-HDZ-SNSD-DF. Vidi se to iz grafičkog prikaza kojeg je objavio zastupnik Damir Arnaut.

Radi se o zastupnicima Denisu Zvizdiću (NiP) i Jasminu Emriću (NES).

Zašto su i oni glasali?

Raportu je rečeno da je dogovor opozicionih stranaka bio da glasaju protiv ovog budžeta u znak protesta, a već se znalo da će on svakako biti usvojen glasovima vladajuće koalicije.

U slučaju da budžet nije prošao u prvom glasanju, kako nam je preneseno, tražilo bi se ponovno glasanje i onda bi i opozicija glasala i to iz razloga što niko ne želi ostaviti policajce i vojnike i druge službenike bez povećanja plaća.

Ipak, nije do kraja jasno zašto su Emrić i Zvizdić digli ruku već u prvom krugu glasanja posebno zbog toga što je bilo dovolno glasova da se budžet usvoji i bez njih.