Velik budžetski novac kao glavni motiv sve većeg broja političkih subjekata


Centralna izborna komisija ovjerila je 733 kandidatske liste sa šest hiljada 462 kandidata za Opšte izbore u Bosni i Hercegovini. Za 78 kandidatskih lista utvrđeno je da imaju nedostatke i do 19. jula imaju rok da ih otklone.

Istraživali smo da li Bosni i Hercegovini treba toliko političkih partija i kandidata i šta je pozadina prijavljivanja velikog broja političkih subjekata za izbore.

Bosna i Hercegovina prednjači u Evropi po broju političkih subjekata po stanovniku.

Građani smatraju da im kvantitet neće donijeti kvalitet, a ni benefit.

Centralna izborna komisija ovjerila je 145 političkih subjekata, od čega 22 nove stranke i dvije koalicije.

Rekordno je učešće političkih subjekata na predstojećim opštim izborima u odnosu na 128 ovjerenih na izborima prije četiri godine.

“Mi smo ovjerili 90 političkih stranaka, 17 nezavisnih kandidata, 38 koalicija. Za protekli izborni period 2014-2018 imamo 22 stranke više i 2 koalicije”, kaže Suad Arnautović, predsjednik CIK-a.

Velika moć i izborni plijen od 4.000 pozicija i prodaja biračkih odbora su glavni razlozi osnivanja velikog broja političkih subjekata u Bosni i Hercegovini, od čega je priličan broj takozvanih fantomskih stranaka, ocjenjuju u Koaliciji pod lupom.

“200.000 pozicija u javnom sektoru za koji također znamo da se po političkoj liniji distribuišu, 13 milijardi javnog novca koliko je zbir svih budžeta kojima ima priliku da djelimično upravljaju, ukoliko dobijete dio kolača u vlasti”, kaže Dario Jovanović, čelnik koalicije Pod lupom.

Iz ugla političkog analitačara motiv osnivanja velikog broja političkih subjekata u BiH jeste trgovina biračkim odborima. Tome se može stati u kraj promjenom izbornog zakona do koje, ocjenjuje, neće doci, jer za izmjenu zakona treba da glasaju oni koji ga krše.

“Iz kvantiteta ne može izaći kvalitet, tako da postoji druga pozadina. Najčešće je to kupovina biračkih odbora koja se iz izbornog ciklusa do izbornog ciklus stalno ponavlja, čak se više i ne krije koliko je apsurdno, čak se spominje i pozivanje na legitimitet”, kaže politički analitičar Darko Bubonjić.

U Bosni i Hercegovini ne postoje ni jedinstveni, a ni oštri kriterijumi za osnivanje političkih stranaka. U Republici Srpskoj je potrebno prIkupiti 500 potpisa, a u Federaciji BiH samo 50.