NIŽU SE REAKCIJE Javnost očekuje da NES i SBiH ostanu dosljedni, pitanja stabilnosti države nisu retorička, već egzistencijalna


(Patria) - Društvene mreže ne miruju od sinoć, i to nakon što su NES i SBiH izdali saopćenje za javnost u kojem su eksplicite izrazili svoje nezadovoljstvo ponašanjem Milorada Dodika i SNSD-a, te zatražili od "osmorke" da uslovi formiranje vlasti, na način da Dodik odustane od rušenja države.

Narodni evropski savez i Stranka za BiH proteklih dana pratili su i razmatrali niz odluka koje je inicirao Milorad Dodik, predsjednik Rs i SNSD-a, kao i njegove izjave i najave kojima negira nadležnosti države Bosne i Hercegovine i postojanje Ustavnog suda BiH.

Za navedene političke subjekte neprihvatljivo je i da Dodik namjerava u Vijeće ministara BiH imenovati Denisa Šulića, “Bošnjaka po Dodikovoj mjeri” čime bi, prema njihovoj ocjeni, uprkos zakonskim odredbama koje bi to trebale onemogućiti, Dodik ipak dobio nadmoć odlučivanja u Vijeću ministara BiH.

Upravo zbog toga sutra će biti održan sastanak "osmorke" na kojem će NES i SBiH i usmeno kazati partnerima svoje zahtjeve.

Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" nada se, pak, da će ove stranke ostati dosljedne.

"Sutra ćemo vidjeti da li će ostati dosljedni sinoćnjem saopštenju. Vjerujem da NES ima veći stepen senzibilnosti za državu naprosto zbog većinske podrške koje imaju kao graničari. Iz te perspektive pitanja o stabilnosti i jačanju države nisu retorička već sudbinska, egzistencijalno pitanje. Vjerujem da takav odnos ne smiju iznevjeriti", mišljenja je Kulenović.