Oproštajni ručak u čast završetka mandata ambasadorice Indonezije Amelia Achmad Yani

 

 

Ambasadorica Republike Indonezije u Bosni i Hercegovini Amelia Achmad Yani u povodu završetka svog četverogodišnjeg mandata  će sutra posjetit općinu Bugojno.


 

Ponekad nisam mogla razlikovati gdje sam bila, u Bosni ili Indoneziji? Postala sam veoma bliska s ljudima iz Bosne i Hercegovine, oni su mene i mog sina Dimasa prihvatili kao dio njihovih porodica. Postala sam bliska s ljudima iz tri naroda, bilo da su Bošnjaci, Hrvati ili Srbi, za mene su oni svi moji dragi prijatelji. Baš kao i u Indoneziji, nikad nisam pravila razliku da li su to narod sa Jave, Balija, Aceha, čak i sa Papue, možemo imati različitu boju kože, tamnu ili svijetlu kožu, mi smo Indonezija - kaže u intervjuu za Fenu ambasadorica Republike Indonezije u Bosni i Hercegovini Amelia Achmad Yani koja u julu odlazi iz BiH nakon četvorogodišnjeg diplomatskog angažmana.

Njen konkretan doprinos i angažman razvoju obrazovnih institucija u BiH je uspostava saradnje visokoškolskih institucija iz BiH i Indonezije.

Rektor Univerziteta u Tuzli, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, prorektor Univerziteta u Mostaru, profesor doktor predavač sa Univerziteta u Tuzli su 2018. godine boraveći u Indoneziji potpisali Memorandum o razumijevanju sa Univerzitetom Indonezija i Univerzitetom Jenderal Achmad Yani u Cimahiju, Bandungu, koji nosi ime oca ambasadorice.

Naglašava i da su predstavnici državne novinske agencija Indonezije (ANTARA) i Federalne novinske agencije iz BiH (FENA) 2018. godine  u Džakarti potpisali Memorandum o saradnji.

U oproštajnom intervjuu, rezimirajući utiske koje nosi iz BiH, ambasadorica Yani kaže da je naša zemlja apsolutno lijepa u spoju kulturno-povijesnog naslijeđa Otomanskog carstva, Austro-Ugarske i jevrejskih obilježja.

- Ova zemlje je mješavina kultura Istoka i Zapada. Brojne su i lijepe  rijeke - Bosna, Drina, Sava, Una i Neretva sa smaragdno zelenom bojom, vodopadi, jezera, visoke planine tako lijepe kao Allahovo djelo, većina  područja je prekriveno šumom. Ljepotu Bosne i Hercegovine nalazim u suri Er-Rahman u Kur'anu:“U kojima će bit dva izvora koja će teći - Osim ta dva, biće još dva neznatnija perivoja-modrozelena - sa izvorima koji prskaju, u svakom. U njima će od svakog voća po dvije vrste biti - u njima će biti voća, i maslina, i šipaka"- citira ambasadorica Kur'an i zaključuje da su ljepote BiH zaista raj na zemlji.

Kaže da je posjećivala sela u Bosni i Hercegovini, razgovarala s poljoprivrednicima, koji su veoma srdačni. Dočekivali su je kao prijatelja Bosne i Hercegovine. Susretala se i sa imamima džamija, posjećivala tekije, molila se s ljudima, i svi oni, kao i predstavnici vlasti od lokalnog do državnog nivoa, ljudi iz privrede, biznismeni, srdačno su je dočekivali.


Posredovala je u bratimljenju Brčko Distrikta i grada Magelang i predvodila delegaciju iz Brčko Distrikta u mjesecu julu 2019. godine tokom boravka u Indoneziji.

Sljedeće bratimljenje gradova će biti između Zenice i grada Cimahi, u Zapadnoj Javi, zbog njihove sličnosti koja se prezentuje u obrazovanju, kulturi i industriji.

Na kraju razgovora ambasadorica se referirala na sličnu istorijsku prošlost Indonezije i BiH, kroz ljudske žrtve.

- Za vrijeme obavljanja funkcije u Sarajevu posjetila sam 17 puta Srebrenicu, Memorijalni centar Potočari. To što se dogodilo u Srebrenici 1995. godine je identično onome što se dogodilo u Džakarti i Indoneziji 1965. godine kada je ubijeno šest vojnih generala. Moj otac kao vrhovni zapovjednik vojske sa još pet zamjenika ubijeni su 1. oktobra 1965. godine, što je uzrokovalo nemire u zemlji i rezultiralo ubistvom skoro 500.000 ljudi. U Srebrenici je u julu 1995. godine ubijeno 8.372  Bošnjaka. U Indoneziji smo bili ostavljeni s mržnjom, osvetom i gnjevom ... U posljednjih 54 godine radila sam sa svojim prijateljima  kako bi se postiglo pomirenje. Oprostiti, ali ne zaboraviti. To nije lako, ali moramo pokušati i iznova pokušavati i ja bih voljela da se ono što radimo u Indoneziji može postići u Bosni i Hercegovini - kaže sagovornica.

Naglašava da su od njenog dolaska u Sarajevo do sada vidljivi brojni rezultati, razvoj. Sada je Sarajevo užurban grad s mnogo kafića, restorana, hotela s pet zvjezdica, biznis je razvijen, okosnica ekonomije ove zemlje je u poljoprivredi i turizmu, sada Bosna i Hercegovina postaje jedna od deset  zemalja  koje su poželjna  turistička destinacija koja nudi prekrasne krajolike, historiju, kulture, hranu, piće i još mnogo toga - navodi ambasadorica Yani.

Završava razgovor riječima da će pola njenog srca ostati u Bosni i Hercegovini, najljepšoj zemlji na svijetu izražavajući nadu da će u Aleji ambasadora u Sarajevu, njena lipa zasađena 2018. godine ostati trajno pod brojem 182, da će stablo narasti visoko, da će biti još  zelenije sa bijelim cvjetovima behara koji imaju veoma lijep miris poput drveta na Javi zvanog kantil.

Kaže da po povratku u Indoneziju namjerava napisati knjigu o BiH, koja će biti njeno šesto autorsko djelo. Objavila je knjigu pod naslovom 'Profil jednog vojnika', o svom ocu koji je ubijen tokom državnog udara 1965. godine, i koja je objavljena i na engleskom jeziku. Druga knjiga priča o selu u Centralnoj Javi, Dusun Bawuk, gdje je 21 godinu živjela kao poljoprivrednik izolirana od buke velikih gradova. Treća knjiga je 'Revolucionarna vizija kćerke jednog heroja revolucije'. četvrta je naslovljena 'Sedam vojnika palih 1. oktobra 1965.' i koautorska, peta knjiga 'Snažne žene Indonezije'.