Oni koju podržavaju Izrael jednako su odgovorni za masakr u palestinskoj bolnici kao i napadač


Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan oštro je kritikovao zapadne sile zbog “doljevanja ulja na vatru” dok Izrael nastavlja zračne napade na Pojas Gaze, a oni mu šalju nedvosmislenu podršku.

“Jučer je masakr u Gazi odveden u drugu dimenziju gnusnim napadom na bolnicu Al-Ahli Arabi. Osuđujem počinioce ovog napada, koji predstavlja zločin protiv čovječnosti i predstavlja genocid nad narodom Gaze”, rekao je Erdogan na platformi X, ranije Twitter.

Potom, Erdogan je napisao da svi oni koju su dali podršku Izraelu nakon sedmog oktobra, nakon eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba, podjednako su odgovorni za sinoćnji napad na bolnicu.

“Lideri koji potpiruju vatru svojim izjavama od sedmog oktobra jednako su odgovorni za jučerašnji srceparajući masakr koliko i njegov počinilac”, rekao je Erdogan, osvrćući se na zapadne lidere i njihovu bezuslovnu podršku Izraelu uprkos zločinima.

U svojoj objavi na društvenoj mreži istaknuo je da će Turska nastaviti sa podrškom i pomoći narodu Gaze, iako to nailazi na prepreke upravo podrškom koju šalju zapadni lideri.
“Nastavljamo da pružamo ruku pomoći potlačenom narodu Gaze koji već 17 godina živi pod blokadom. Međutim, naši napori da osiguramo mir poremećeni su koracima kao što su slanje nosača aviona, prekid pomoći palestinskom narodu i time veliko kažnjavanje stanovništva Gaze”, piše Erdogan.

Naglasio je kako Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, koje je postalo potpuno nedjelotvorno, ponovo nije ispunilo svoju odgovornost.

“Kao Turska, nastavit ćemo raditi na uspostavljanju prvo humanitarnog primirja, a zatim trajne stabilnosti”, zaključuje turski lider.