Povećani budžetski zahtjevi CIK-a: Iduće godine trebat će 64,5 miliona KM, Opći izbori koštat će 60,3 miliona KM


Povećani budžetski zahtjevi CIK-a: Iduće godine trebat će 64,5 miliona KM, Opći izbori koštat će 60,3 miliona KM

Jasno mi je da po prvi put za 2025, 2026. i 2027. godinu tražimo ogromna sredstva i razlog je upotreba novih tehnologija, kazala je Hadžiabdić na današnjoj sjednici.

Zbog uvođenja novih tehnologija u izborni proces, Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine će za naredne tri godine tražiti daleko više novca iz budžeta institucija Bosne i Hercegovine u odnosu na dosadašnje budžetske zahtjeve.

CIK je danas na sjednici usvojio Zahtjev za budžetskim sredstvima radi pripreme okvirnog budžeta, koji treba ići ka Ministarstvu finansija i trezora Bosne i Hercegovine.

Po ovom zahtjevu, za 2025. godinu CIK će trebati oko 64,5 miliona KM, u 2026. godini kada će biti održani Opći izbori tražit će oko 65,1 milion KM, a budžetski zahtjev za 2027. godinu iznosi oko 9,6 miliona KM. Ovaj novac je planiran za neposrednu potrošnju, koja se odnosi na postojeću potrošnju i uvećanje plaća i naknada i tekućih kapitalnih izdataka, kao i za dodatnu potrošnju koja je vezana većinom za nabavku novih tehnologija kao što su softveri, skeniranje glasačkih listića, video nadzor na svakom biračkom mjestu.

Kada je u pitanju iduća godina, kako je rečeno danas na sjednici CIK-a, dodatna potrošnja od 59 miliona KM uzrokovana je izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Pojašnjeno je da zbog kompleksnih nabavki startaju u 2025. godini, iako su Opći izbori 2026. godine, kako bi se sve moglo na vrijeme završiti.

Budžetski zahtjev za 2026. godinu iznosi oko 65,1 milion KM od čega se 4,7 miliona KM odnosi na neposrednu potrrošnju, a oko 60,3 miliona KM za provedbu Općih izbora.

- Za Opće izbore je 60,3 miliona KM. Jedna od najvećih stavki, 47 miliona KM, posljedica je izmjena Izbornog zakona. Oko 40 miliona KM je za nabavku softvera za autorizaciju i unos podataka. Imamo povećanje oko 5,8 miliona KM na ugovorenim i drugim uslugama, zatim povećanje naknada predsjednicima i potpredsjednicima biračkih odbora, dodatno angažovano osoblje, edukacije – pojašnjenje je nadležne službe CIK-a.

Za 2027. godinu zahtjev je oko 9,6 miliona KKm, od čega oko četiri miliona KM za neposrednu potrošnju, oko dva miliona KM je nabavka novog softvera, oko 1,5 miliona KM je nabavka opreme...

- Jasno mi je da po prvi put za 2025, 2026. i 2027. godinu tražimo ogromna sredstva i razlog je upotreba novih tehnologija. Prvi put u neizbornoj godini tražimo jer je kompleksne nabavke potrebno izvršiti ranije. Zato nabavke nismo stavili u 2026. kad su opći nego u godinu prije. Ovo je osnova da se utvrde granice za budžet. I mi ćemo se u te granice uklapati kada budemo podnosili pojedinačni budžetski zahtjev za svaku godinu – rekla je Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a.

Član CIK-a Željko Bakalar dodao je da izmjene Izbornog zakona nose izazove i za CIK i za budžet, da izmjena Izbornog zakona traži da je prate finansisjka sredstva, te da ona jesu enormna, ali da takva vrsta opreme zbilja košta.

Izmjene Izbornog zakona BiH nametnuo je nedavno visoki predstavnik Christian Schmidt i one se tiču integriteta izbora.