Plenković u Mostaru: Hrvatska će podupirati BiH na putu prema EU


Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak u Mostaru kako će Hrvatska snažno podupirati BiH i razvijati suradnju sa sva tri konstitutivna naroda te da će to biti država koja će podupirati BiH na putu prema Europskoj uniji i prema euroatlantskom savezu.

“Podupirat ćemo BiH jer je Hrvatska uvjerena da je to jedini pravi put i naša istinska uloga u ovom trenutku poštujući BiH kao susjednu i prijateljsku državu, poštujući njezin suverenitet i iznad svega poštujući i respektirajući političke stranke i institucije koje unutarnjim dogovorima trebaju dogovarati daljnja pitanja koja su vezana za funkcioniranje BiH”, kazao je Planković, koji boravi u Mostaru u povodu ustoličenja mostarskog biskupa Petra Palića, a nakon sastanka sa zamjenikom predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Istaknuo je kako je Hrvatskoj bitno da se u tom kontekstu poštuju načela jednakopravnosti, osobito Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda.

Upitan da prokomentira izjave kako će se “Hrvatima nastaviti birati Komšić na nižim razinama”, Čović je istaknuo kako je to doživio kao trenutak u kojem je Izetbegović procijenio da treba malo rasteretiti pritisak kojeg ima u svojoj stranci i pritisak koji ima oko svojih dužnosnika i prebaciti težište problema. Kazao je kako će razgovarati s Bakirom Izetbegovićem 16. rujna te da će razgovarati oko izbornog zakonodavstva i da ta pitanja treba riješiti sukladno Ustavu BiH.

Plenković je ponovio je kako je Hrvatskoj važno da se poštuje slovo i duh Daytonskog sporazuma.

“Ukoliko se poštuje načelo legitimnosti, političkog predstavljanja konstitutivnih naroda onda takvih pitanja nema”, poručio je Plenković te istaknuo kako je najvažnije nastaviti dijalog koji bi trebao dovesti do određenih pomaka.

Tijekom razgovora Plenkovića i Čovića, između ostalog, razgovaralo se i o lokalnim izborima u BiH.

Čović je istaknuo kako HDZ BiH sa svojim partnerima želi osvojiti sve mandate kada su u pitanju načelnici, gradonačelnici tamo gdje su Hrvati većina.

“Na poseban način sam informirao Plenkovića oko Mostara gdje je napravljena iznimka pa je Mostar opet odvojen posebno”, istaknuo je Čović. Plenkovića je, kako kaže, upoznao i o tome kako je sporazum oko Mostara značio i sporazum oko izbornog zakona.

“Nakon 12 godina Mostar će imati izbore što je poseban izazov i vjerujem da će HDZ BiH kao i druge stranke u okviru Hrvatskog narodnog sabora BiH ostvariti kvalitetan rezultat i dobiti potporu za svoje politike i programe te preuzeti odgovornost u jedinicama lokalne samouprave nakon izbora ove jeseni”, istaknuo je Plenković.

Osvrnuo se i na stanje u regiji nazvavši ga dinamičnim, osobito nakon izbora u Crnoj Gori. Po njegovim riječima, Hrvatska se zalaže za stabilnost i mir u svim susjednim zemljama