Muzikantu Milo(k)radu!

Ilustracija: Šukrija Meholjić

Autor 

Dosta je bilo, Milo(k)rade! Vrijeme je da odeš, milom ili silom.      

Nisam siguran da li će Dodik moći povesti harmonikaša sa sobom kada bude išao u zatvor, ali da će „svirati klavir“, u to vjerujem bez ikakvih nedoumica. Tamo će moći „usavršavati“ svoj muzički talenat pokupljen na vašarima, cirkusima i ruralitetima. Naravno, ako to ne bude narušavalo kućni red zatvora!

Prilikom posljednjeg boravka u mom rodnom gradu, ispriča mi jedan Banjalučanin jako zanimljivu priču, koja je slika i prilika aktuelnog stanja u manjem bh. entitetu:

Šeta Dodik Banjalukom i pita momke iz obezbjeđenja:

 – Ko drži ovaj restoran Agape?

– Vaša snaha i kćerka, gospodine predsjedniče.

– Čija je ova zgrada Grand Trade?

 – Vaša i vašeg kuma Mile Radišića, gospodine predsjedniče!

– A čiji je ovo hotel?

– Vašeg brata, gospodine predsjedniče.

– A čija je ovo firma Pronter ovdje?

– Vašeg sina Igora, gospodine predsjedniče.

– A ko je gazda ovog kluba Drama?

– Vašeg sina, gospodine predsjedniče.

– Pa p**** li vam materina neradnička, radi li iko išta u ovoj državi sem mene, kumova i familije?

I tako, dok Dodik pjeva i uveseljava „neradnike“, njegova familija danas otvara lance restorana, namješta tendere jer „Baja“ nije naučio drugačije! Doduše, u Banjaluci  proporcionalno uvećavanju bogatstva porodice Dodik i njegovih kumova raste i broj korisnika javnih kuhinja i tražioca viza! Da ne bi bilo asimetrije!

Milo(k)rad je čovjek sa hiljadu lica ili, drugim riječima, prevarant! Slika i prilika bivšeg  jugoslovenskog predsjednika Slobodana Miloševića kome je taj isti Dodik septembra 2000. godine kao premijer RS-a poručio:

Vrijeme je da odeš, Slobodane. Nikad nijedan srpski car, knjaz, kralj ili predsjednik, od dolaska Srba na Balkan, nije svom narodu nanio toliko jada, pustio toliko krvi, ogradio ga od cijelog svijeta, kao što si ti učinio. Bogatu zemlju, ponosne ljude si opustošio, vezao za Aziju, natjerao svoj narod da u ratu protiv cijelog svijeta gine za spas čovječanstva od novog svjetskog poretka. Vrijeme je da podvučeš crtu ispod svoje vladavine. Tvoj narod te više ne želi. Tu ti sila ne pomaže. Učini bar jednu uslugu Srbima – pusti ih da slobodno kažu da hoće rastanak s tobom. Tvoj interes i srpski interes ovdje se razilaze. Ti idi lijevo, a Srbi neka idu pravo. Ako u tebi ima snage, osjećaja časti, kajanja ili stida, izaberi pokajanje, zatraži oproštaj od svog naroda i idi. Ima ko da vodi Srbiju tamo gdje bi već bila da nije bilo tebe. Vrijeme je da odeš, Slobodane!“

Tako je nekad govorio ratni švercer, da bi kasnije „napredovao“ i postao premijer jednog entiteta i danas predsjednik jedne države!

Dosta je bilo, Milo(k)rade! Vrijeme je da odeš, milom ili silom. Crte za te ne postoje jer ih je „pojela“ maca pod odorom korupcije i kriminala! Ne budi nezajažljiv i snishodljiv! Nikada niko nije svom narodu nanio toliko jada, pustio toliko krvi, ogradio ga od cijelog svijeta kao što si ti to učinio! U tebi nikad nije bilo niti snage, niti časti, niti kajanja i stida, što je svojstveno za prevarante! Idi na put bez povratka, a Bosna i Hercegovina će ići pravo u budućnost jer ima ko da je vodi gdje bi već bila da nije bilo tebe!