Policajci iz Srednjobosanskog kantona češće na ljekarskim pregledima


Događaj iz Tuzle u kojem je policijski službenik iz službenog naoružanja usmrtio ženu, osim što je značajno uznemirio javnost, pokrenuo je lavinu pitanja o radu i provjerama policijskih službenika koji imaju vatreno oružje. Podaci o sistematskim pregledima policajaca u pojedinim kantonima su zabrinjavajući jer provjere nisu vršene godinama. U Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu stanje je malo bolje u odnosu na većinu drugih kantona, ali i dalje nije onakvo kakvo bi trebalo da bude jer su pravljene dugogodišnje pauze između pregleda.

U MUP-u Srednjobosanskog kantona ističu da ljekarske preglede policijskih službenika rade periodično, prema važećem Pravilniku, kao i to da je u pripremi realizacija narednog ljekarskog pregeda za policijske službenike u SBK.

MUP SBK

Obavještavamo Vas da su policijski službenici Uprave policije MUP-a Srednjobosanskog kantona posljednji redovni ljekarski pregled obavili krajem 2019. i početkom 2020.godine. Važećim Pravilnikom o zdravstvenim pregledima policijskih službenika MUP-a SBK/KSB Travnik, propisano je da se redovni zdravstveni pregledi policijskih službenika obavljaju periodično svake 4 godine. Shodno navedenom, već je pokrenuta procedura oko obavljanja redovnog ljekarskog pregleda za policijske službenike našeg ministarstva.

Stručnjaci upozoravaju da su policijski službenici taoci rukovodećih struktura i politika koje po svojim procjenama, što se, ocjenjuje naš sagovornik, mora mijenjati i zakonski precizirati, odlučuju kada će policijski službenici u kantonima biti podvrgnuti ljekarskim pregledima.

TAIB SPAHIĆ, stručnjak za sigurnost

Ovdje kod nas u Federaciji događa se jedna paradoksalna situacija da zaštitari i čuvari unutrašnjih službi po zakonu i propisima imaju više provjera, svake dvije godine od stručne obuke, provjera psihički, psihofizički, provjera rukovanjem vatrenim oružjem, nego što policajac ima za svojih trinaest policijskih ovlasti.

Kao jedan od razloga zbog kojeg u većini kantonalnih policija nisu rađeni ljekarski pregledi i druge provjere po 20 i više godina, stručnjaci ističu i nikad završenu reformu policije u BiH koja je trebala centralizirati, ali i odrediti mehanizme kontrole za mnoge važne policijske aktivnosti.

 

bhrt