Zmajevi bravo, Bugojnu čista 'desetka'


U utakmici 4. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo rukometna reprezentacija naše zemlje sinoć je savladala selekciju Austrije 27:21 te upisala važnu pobjedu. Susret je odigran u našem gradu, tačnije u dvorani KSC, a prava je šteta što nije bilo publike, čime bi ugođaj bio kompletan, slobodno možemo reći savršen.

Nekada ranije, ne tako davno, nismo baš voljeli da nam dolaze neki sportski gosti u KSC. Nismo, jer nas je bilo stid. Bilo je više nego hladno, s krova je 'dolazila' kapljica po kapljica, mnogo toga nije funkcionisalo, a ni najveći optimisti nisu vjerovali da će za par godina priča biti drugačije.

Radujemo se dolascima, radujemo se prijenosima na TV iz naše dvorane, našeg grada, grada koji svakoga znaju ugostiti i biti pravi domaćin, onako bosanski kako smo naučili. Tražimo samo da nas poštuju, da nas cijene, a sve ostalo je na nama. I tako je bilo i ovaj put. Osjećali smo jučer kao grad sporta. Na jutarnju kaficu krenete kad tamo gle neki momci u trenerkama i jaknama na kojima piše rukometna reprezentacija BiH. Kao san.

Da, u našem gradu sjede reprezentativci, kaficu u Broadwayu, Feenoj Rayi i ostalima lokalima ispija jedan Benjamin Burić o čijim nevjerovatnim odbranama u rukometnoj Ligi prvaka piše cijeli svijet. Tu su i žive legende Mirsad Terzić, Nikola Prce i brojni drugi. Svi uljudni, fini kao da su neki 'obični' a mi ponosni i sretni. Naša djeca idu kući pa pričaju kako su se slikali sa reprezentativacima i gledali ih. Ne preko TV-a, u gradu, nego našem Bugojnu, najljepšem gradu na svijetu.

Tako je došla i jučerašnja utakmica. Sama organizacija na vrhunskom nivou. Mnogo fotoreportera, novinara, sve što sa sobom nosi pravi i ozbiljni sportski događaj, te zamalo da napišemo i 5.000 navijača. Nije ih nažalost bilo, svi znamo zašto. A da jeste sada bi se pričalo i pisalo o atmosferi za pamćenje. Na kraju kao šlag na tortu pobjeda. Naši momci sa novim selektorom Ivicom Obrvanom 'probuđeni', rastrčani, borbeni...

Pobjeda nije mogla izostati. Položili smo ispit. Svi, cijeli grad. Hvala našem RK Iskra, hvala mladim rukometašima koji su rukometne Zmajeve dočekali ispred dvorane i pokazali im da trebaju da se bore i da ginu za dres koji nose. Za dres koji ti dječacu sanjaju. Dali im su im dodatni motiv, nema sumnje. Pohvale idu i za JU KSC, direktora Mirzu Idrizovića, cjelokupnu vrijednu ekipu iz te ustanove koja je u proteklom periodu uradila mnogo da dobijemo objekat koji je sigurno trn u okima mnogima u zemlji jer su svjesni da će Zmajevi lako preseliti u Bugojno u narednom periodu.