Selmir Pidro - Od Jaklića i Hendeka do dresa Zmajeva


Bugojno je dobilo novog reprezentativca. Selmir Pidro, lijevi bek FK Sarajevo, dobio je poziv selektora A reprezentacije naše zemlje Ivayla Peteva za prijateljski duel sa Kostarikom. Selmir je ponikao u mladim selekcijama NK Globus i NK Iskra, a zatim je prešao u Akademiju FK Sarajevo. Veoma brzo se istakao i bilo je jasno da se radi o 'materijalu' za prvi tim. Ipak, do prvog tima Sarajeva i nije lako doći, čak naprotiv.

'Kalio' se u visočkoj Bosni, što se pokazalo kao pravi potez za ovog mirnog i povučenog momka o kojem nećete čuti nijednu stvar koja ima veze sa neprofesionalizmom ili slično. Profesionalac apsolutni. Debi za prvi tim Sarajeva upisao je na Koševu protiv Banantsa i tada je krenula prelijepa priča. Postao je standardan, neizostavan kotačić u prvom timu, a tokom prošlog ljeta spominjao se i interes slavnog italijanskog Lazija. Produžio je ugovor sa FK Sarajevo, ali i zadobio neugodnu povredu koja ga je odvojila od terena. Nije ga to pokolebalo, čak naprotiv. Vratio se još jači, motivisaniji i spremniji. Psihički je mnogo jak, pa to i ne čudi. “Nisam znao za poziv dok nisam došao danas na trening.

Šef je standardno rekao šta ćemo raditi danas na treningu, a zatim rekao i da sam upravo ja dobio poziv u reprezentaciju. Blago sam bio šokiran, sretan, to je moja država, cijeli život treniram da dobijem poziv u reprezentaciju. Sigurno da će biti velika čast trenirati i igrati sa igračima koji nastupaju u reprezentaciju, sa takvim velikim igračima... Reprezentacija je vrh svega, teško da mogu opisati kako se osjećam“, kazao je Pidro nakon saznanja da će svlačionicu dijeliti sa Pjanićem, Džekom, Kolašincem, Šehićem i ostalim Zmajevima. Danas smo ga 'uhvatili' u našem Bugojnu.

Kao i uvijek ljubazan i srdačan, skroman, kao da se ne radi o novom reprezentativcu svoje zemlje. Ne priča puno, to ipak sjajno radi na terenu. Tu je i otac Sadik. Isti. Prava raja, vrijedan radnik. Sa osmijehom je dočekao svog reprezentativca u subotu navečer. Poštenje i čast na prvom mjestu, Selmir je to 'ponio' iz kuće. Kako bismo rekli, pravi insani, naši sugrađani, ona lijepa i pozitivna slika našeg grada u kojem sport polako umire, u kojem lijepe i pozitivne priče mnogi ne dočekuju sa radošću, a one negativne potpuna su 'normala'. Brigu o novopoečenom reprezentativcu vodi Samir Vrban, nekadašnji igrač NK Iskra, danas uspješan trener.

Sa ŽNK Iskra Vrban vodi bitku za sami vrh tabele, a ranije je sa juniorima kluba sa Jaklića napravio čudo. Na Jaklić je u društvu svog kolege Harisa Alispahića doveo par hiljada navijača. U svojim 'rukama' ima pravog kapitalca. Ipak, bogati ugovori nisu u glavi, danas, ali i uvijek, bratska kafa i druženje. I Vrban je ona fina gradska raja. Uvijek spreman za šalu, uvijek osmijeh, ali i volja za pomoći kome to treba. Sa Selmirom je od početaka.

Prošli su mnogo toga, nogomet je najvažnija sporedna stvar, ali često zna biti i bolan. Baci na koljena, razočara, ali vjeruje u sebe i uspjeh diže motivaciju do vrha. Kratki i neslužbeni razgovor nije mogao proći bez sjećanja na početke. Prvi treneri prvotimca Sarajeva bili su Alija Aljo Saračević i Zijad Salkić, a kasnije su to Mesud Duraković, Sead Seferović i Salem Duraković. Svi oni su jednako zaslužni i svakako zaslužuju da budu spomenuti. Slijedom događaja, Pidro se stigao u Akademiju FK Sarajevo, a sa prvim timom bordo kluba osvojio je do sada tri trofeja. Dva naslova prvaka BiH i jedan trofej Kupa BiH. Za mladu reprezentaciju BiH upisao je šest nastupa. Želimo mu puno zdravlja, sreće i uspjeha. Mi smo sretni i ponosni, samo naprijed Zmaju!