Odbojkašice BiH utakmicom protiv Srbije počinju debitantski nastup na Evropskom prvenstvu


Ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine današnjom utakmicom protiv Srbije u Beogradu započet će nastup na svom prvom Evropskom prvenstvu u historiji.

 

Smotra najboljih evropskih selekcija igrat će se od 18. augusta do 4. septembra, a na njoj će prvi put od svog postojanja zaigrati i selekcija BiH. Pored Srbije, domaćini takmičenja su Hrvatska, Rumunija i Bugarska.

Naše odbojkašice će igrati u grupi A zajedno s domaćinom Srbijom, Azerbejdžanom, Rusijom, Belgijom i Francuskom, a sve utakmice igrat će se u Beogradu. S obzirom na to da je naša selekcija debitant i u društvu odbojkaških velesila, nije realno očekivati prolazak u drugi krug, ali u našem taboru su optimisti.

Kapitenka reprezentacije BiH Edina Begić kazala je da je atmosfera među djevojkama dobra, dodajući da imaju kvalitet i pozitivnu energiju.

Napomenula je da je grupa veoma teška te da će imati priliku igrati s reprezentacijama koje su već godinama dominantne na evropskoj sceni.

“Ali mi želimo i imamo volju da tražimo naše šanse protiv bilo koje reprezentacije. Iskreno se nadam da ćemo nas i našu državu predstaviti u najboljem svjetlu”, kazala je Begić.

“Svi smo svjesni na kojem nivou se nalaze reprezentacije Srbije te Rusije. Međutim, imamo i mi svoje kvalitete i ne trebamo da se predajemo ni u jednom trenutku, koja god reprezentacija stoji s druge strane”, istaknula je Begić.

Kaže da svoje najbolje šanse trebaju da traže protiv reprezentacije Azerbejdžana te Francuske, a vjeruje da i protiv ostalih selekcija mogu odraditi dobar posao. U narednu fazu takmičenja proći će po četiri najbolje selekcije iz četiri grupe.

 

Podsjetimo, naše odbojkašice su već u junu ove godine osvojile Srebrenu ligu i izborile su plasman u CEV Zlatnu ligu naredne sezone.

Utakmica Bosna i Hercegovina – Srbija na programu je od 17 sati, a možete je gledati u direktnom prijenosu na kanalu Arena Sport.