NRK ISKRA SLAVI 51. ROĐENDAN


Rukometni klub Iskra koji je poslije istoimenog Fudbalskog kluba najstariji sportski klub u Bugojnu, slavi 51  godinu postojanja i rada tokom kojih je postigao zapažene rezultate i iznjedrio brojne talente ovoga sporta.

SRETAN TI ROĐENDAN, VOLJENI KLUBE!

 

51 GODINA OD OSNIVANJA RUKOMETNOG KLUBA “ISKRA”
 
U vrijeme studija na fakultetu, Ratko Menjak je igrao rukomet. Poslije diplomiranja 1970 godine vraća se u rodno Bugojno i pokreće inicijativu za osnivanje rukometnog kluba “Iskra”. Njemu se pridružuje Tone Vukadin, nastavnik tjelesnog odgoja.
 
U to doba bugojanski sport se nalazio u evidentnoj krizi.
Nogometni klub “Iskra” nalazio se u zonskom rangu natjecanja. Šahovski klub je bio bez zavidnog kvaliteta.
Drugih sportskih klubova tada nije bilo. U to vrijeme za predsjednika novoformiranog Sportskog društva “Iskra” (nogomet, šah) dolazi Stjepan Donačinović–Kokan.
 
U nekoliko navrata je razgovarano sa predsjednikom SD “Iskra” o mogučnosti osnivanja Rukometnog kluba
“Iskra”. Problem je bio pitanje legaliteta, a posebno finansiranja kluba. Napokon, nakon jednog takvog razgovora predsjednik je doslovno rekao: “Počnite vi sa radom pa ćemo poslije vidjeti kako ćemo to urediti”.
To je bilo dovoljno za realizaciju osnivanja RK “Iskra” Bugojno.
Prvi trening je održan 24.09.1970 godine na rukometnom igralištu iza Gimnazije.
 
Taj datum se može računati kao datum osnivanja kluba pošto zvanične osnivačke skupštine nije bilo. Na tom prvom treningu bilo je 7 potencijalnih igrača. Među tom sedmoricom bili su: Ratko Menjak, Našid Mešić, Mladenko Radić, Vene Franc, Tahsim Gagić…
Da taj trening dobije zvanični karakter pobrinuo se Vene Franc koji je donio zeleno-bijele dresove i rukometnu loptu od Radničkih sportskih igara poduzeća “Slavko Rodić”.
 
Uskoro Menjak odlazi na odsluženje vojnog roka. RK“Iskra” se uključuje u zvanično natjecanje. Bila je to Travnička zona. Prvu utakmicu RK “Iskra” je igrala u Vitezu sa ekipom “Vitez II” pod rukovodstvom profesora Mirka Dudića. Profesor Dudić je dugo imao Zapisnik sa prve zvanične utakmice. Nažalost, zapisnik je nestao u ratu 1992-1993 godine.
 
Prve godine u vodstvu ekipe su se smjenjivali Mirko Dudić, Tone Vukadin i Našid Mešić.
Drugi dio vojnog roka Menjak služi u Banja Luci. Dolazi i nastupa za ekipu “Iskre” u zvaničnom natjecanju.
Od jeseni 1971 godine trener je Tone Vukadin, koji ubrzo prelazi u nogometni klub.
Od tada pa do 1978 godine Ratko Menjak je bio trener RK “Iskra”. Od 1970 do 1978 godine rukometaši su trenirali i igrali utakmice na rukometnom igralištu iza Gimnazije.
 
RK “Iskra” je bio čisto amaterski klub. Nije bilo uprave. Sva djelatnost se odvijala preko trenera.
Uz mnoge teškoće radilo se na stvaranju sopstvenog igračkog kadra.
Taj kadar je bio osnova za buduće trenere, rukometne suce, administratore – tajnike i članove Izvršnih odbora.