Ermin Zec i Mehmed Alispahić među najvećim nogometašima HNK Šibenik po desetljećima


Trenutna prva ekipa HNK Šibenika, zajedno sa svojim Funcutima, ne treba brinuti. Iako bi rezultati mogli biti bolji, na Šubićevcu će se i sljedeće sezone igrati prvoligaški nogomet. „Narančasti“ se nalaze u donjem dijelu doma 1. HNL, no prednost naspram posljednjeplasiranog Hrvatskog dragovoljca i više je nego ugodna. Na kraju ove sezone samo će najlošija momčad ispasti u niži rang, dok će deveta ekipa zasigurno ostati u elitnom razredu hrvatskog nogometa, budući da nema razigravanja s drugoplasiranom momčadi 2. HNL, kao što je to bio običaj prijašnjih godina. Trebalo bi se čudo dogoditi, a tako tvrde i portali poput www.onlinekladionice.com koji se bave sportskim prognozama, da Dragovoljac izbjegne posljednju poziciju koja će ga vratiti u drugoligaški nogomet.

U ovoj momčadi Šibenika nema velikih i zvučnih zvijezda, kao što je to bilo nekada ranije. Istina, pojedinci poput Bačelića-Grgića, Grezde, Kvesića, Jakoliša i Marina nisu baš „anonimusi“, no nekada su dres ovoga kluba nosila zvučnija imena. U nastavku ćemo se dotaknuti najvećih nogometaša koji su igrali za Šibenik, gledajući po desetljećima, od 1960-ih…

1960-e: Petar Nadoveza

„Pere, splitski Pele“, kako su mu tepali navijači Hajduka za vrijeme njegovog boravka u bijelom dresu, rođen je u Šibeniku gdje je i napravio prve nogometne korake. Njegov talent i razvoj pozorno je nadgledao Stojan Mileta, tvorac mnogih sjajnih igrača koji su stupili na šibenski teren, među kojima je, recimo, Krasnodar Rora. Sa Slavkom Lušticom na klupi i Nadovezom u vrhu napada, Šibenik je bio jaka karika u drugom razredu jugoslavenskog nogometa. Šira nogometna javnost čula je za njega tek kada je 1963. prešao u redove Hajduka u kojem je ostao upamćen kao jedan od najboljih nogometaša koji su nosili njegov dres.

1970-e: Nikica Cukrov

Još jedan nogometaš koji je ostao upamćen po igranju u Hajduku. Ondje je nastupao u prvoj polovici 80-ih, no desetljeće prije vjerno je nosio šibenski dres, kluba iz grada gdje je rođen. Popularni „Cuki“, kako ga je zvao legendarni komentator Mladen Delić, sa 17 je godina debitirao u prvoj momčadi Šibenika u kojoj je ostao do 1975. godine. Tada ga je put odveo u Rijeku, potom Hajduk, jednu je sezonu proveo u francuskom Toulonu, da bi karijeru okončao u svom Šibeniku.

1980-e: Dean Računica

Sadašnji trener seniorske momčadi koja nastupa malo ispod prognoza i očekivanja, svakako je najzvučnije ime Šibenika iz 80-ih godina 20. stoljeća, uz Slavena Bilića. U razdoblju od šest godina na prijelazu iz 80-e u 90-e, ovaj nekadašnji veznjak upisao je 83 prvenstvena nastupa, veći dio njih u Drugoj jugoslavenskoj ligi te je nakon toga prešao u, pogađate, Hajduk. Ostao je upamćen po svojoj požrtvovnosti, a upisao je i dva nastupa za hrvatsku reprezentaciju, kao i jedan pogodak, Meksiku u prijateljskom srazu na Maksimiru u listopadu 1992. godine.

1990-e: Joško Popović

Teško da smo mogli zaboraviti na najboljeg strijelca Prve HNL u sezoni 1998./99. Zabio je tada 21 pogodak završivši daleko ispred svih – drugoplasirani Deranja, Musa i Mađar Sztipanovics postigli su sedam golova manje. Popović je ponio najveći teret na putu do ostanka u Prvoj HNL, a tko zna kako bi „disala“ momčad Stanka Mršića da mu golgeter nije bio tako raspoložen. Rijetka je pojava u nogometu da najbolji strijelac lige potječe iz ekipe koja sezonu okonča na osmoj poziciji…

2000-e: Ermin Zec

Kako to da smo se odlučili za Zeca ispred Rukavine, Schildenfelda ili Kalinića? Ermin Zec svakako je, uz Joška Popovića, pružao najbolje partije za Šibenik, uzevši u obzir posljednjih 30-ak godina. Nije bio najbolji strijelac prvenstva kao Popović, no zato je tri sezone u nizu predvodio listu strijelaca Šibenika u Prvoj HNL te ga je doveo do finala Kupa 2010. i povijesnog ulaska u europske kvalifikacije. Godinu ranije bio je izabran i za najboljeg igrača Prve HNL, kao i za najboljeg mladog nogometaša BiH, od strane njihovih novinara.

2010-e: Mehmed Alispahić

Dobar dio proteklog desetljeća obilježen je usponima i padovima HNK Šibenika te se, stoga, i momčad podosta mijenjala. Nekadašnji ofenzivni vezni Dinama i Rijeke, u tri je navrata dolazio na Šubićevac, prvi put kada je Šibenik relativno mirno plovio prvoligaškim prostranstvima, a druga dva puta kada je klub lovio povratak u elitno društvo.