Stav NS SBK o meču Rusija - BiH: Šutnja je odobravanje?


Još uvijek nije poznato da li će nogometne reprezentacije Rusije i Bosne i Hercegovine odmjeriti snage 19. oktobra ove godine, kako je to ranije najavljeno iz NS BiH. Rusi su pod brojnim sankcijama zbog rata i žestokih napada na Ukrajinu, no iz NS BiH su pristali na prijateljsku utakmicu.

Izazvalo je to sasvim razumljivo žestoke osude bh. javnosti, kako sportske, tako i ostale, a veliki broj reprezentativaca je jasno kazao da neće putovati na ovaj meč. Učinili su to Džeko, Pjanić, Ahmedhodžić i brojni drugi, dok su brojne legende bh. nogometa kazale da bi odlazak na ovaj meč bio blago rečeno sramotan potez.

U sve se naravno uplela i politika, pa se sumnja u cijelu pozadinu odigravanje utakmice. Nedavno je trebala biti održana sjednica Izvršnog odbora NS BiH sa glavnom tačkom koja se odnosi na prijateljski meč reprezentacije sa Rusijom, ali je ista otkazana.

Slučajno ili ne, prosudite sami. Bh. navijači su također razočarani, pitaju se ko će od igrača uopšte pristati da putuje na meč u Rusiju, a Info Bugojno je za stav o meču pitao i čelnike Nogometnog saveza Srednjobosanskog kantona/ kantona Središnja Bosna.

Poslali smo zvanični upit na adresu Saveza sa adresom u Travniku, gradu jednog nobelovca i 77 vezira, no sasvim očekivano odgovor nismo dobili.

“Poštovani, glavna tema u bh. sportskoj javnosti je dogovoreni prijateljski meč Rusija - BiH Gotovo svi su izričito protiv navedene utakmice, a nas zanima stav NS SBK/KSB? Da li ste za odigravanje ili protiv utakmice? Koji je Vaš zvanični stav? Da li ste održali sjednicu tim povodom? Unaprijed zahvalni na odgovoru. Lijep pozdrav“, pisalo je u mailu koji smo dostavili.

Služba za medije te odgovorni u Savezu odlučili su naravno da preskoče odgovor na ovo blago rečeno 'škakljivo' pitanje. Nama ostaje da presudimo sami. Šutnja je odobravanje? Zašto se šuti? Zbog koga? Od koga se strahuje? Kada se uopšte sastaje Izvršni odbor NS SBK/KSB? Nastavit će se...