PRVI DANI KOŠARKE U BUGOJNU


PRVI DANI KOŠARKE U BUGOJNU

 

 Košarkaški klubovi osnivani su u sklopu sportskog društva “Iskra”. Na startu su imali svoje izvršne odbore. Nimalo ne umanjujući značaj prvih članova uprava, prvih košarkaša i košarkašica, ali početci košarke u Bugojnu vezani su za ime trenera, nastavnika tjelesnog odgoja Slavka Zubića.

 Trenerski rad sa sportskim ekipama na samom početku je vrlo težak i podcijenjen. To razumijem jer sam slično prošao sa osnivanjem rukometnih klubova u tom “zaboravljenom vremenu”. Slavko Zubić je uporno radio na stvaranju košarkaške tradicije u Bugojnu.

 Radeći u klubovima unutar sporskog društva “Iskra” naši putevi su se stalno ispreplitali. Naime, muški rukometni klub osnovan je 1970. godine. Muški košarkaški klub osnovan je 1974. godine. U to vrijeme rukometaši su već bili članovi Repunličke lige Bosne i Hercegovine pa su bili “stariji brat’. Oba kluba su bila “pastorčad” u sportskom društvu “Iskra” u odnosu na nogometni, a kasnije i šahovski klub. Košarkaši su bili u prednosti jer su više koristili fiskulturnu salu za treninge.

 Kad je bilo ljepše vrijeme oba kluba su trenirala na stadionu “Mladost”, pa smo se redovno sretali i družili. Vremenom u rukometnom klubu dolazi do profesionalizacije po ugledu na nogometni klub. Dovode se igrači i treneri sa strane. Nedugo poslije to se dešava i u košarkaškom klubu.

 Vrijeme je prolazilo. Bili smo izvan sportkih klubova. Tek 1980. godine dolazi do osnivanja ženskih ekipa. Ja sam bio osnivač i trener rukometašica. Slavko Zubić vodi ženski košarkaški klub “Iskra” Bugojno.

Opet se srećemo na stadionu “Mladost” i rjeđe u sportskoj dvorani, jer je sportska dvorana u rukama profesioniranih muških ekipa. Ženski klubovi su na početcima i prema njima se odnosi mačehinski. Istina rukometašice su bile u malo boljem položaju jer su igrale u višem rangu natjecanja. Slavko Zubić strpljivo radi na stvaranju imidža bugojanske ženske košarke.

 Sve u svemu, trener Slavko Zubić je ispisao prve redove košarkaške povijesti u Bugojnu. Ovaj čovjek blage naravi, vrijedni entuzijasta i pedagog treba ostati zapamćen kao primjer novim generacijama bugojanske košarke. Ovi redovi su moj skromni prilog evidentiranja entuzijazijazma i entuzijasta koji su radili i djelovali u tom “zaboravljenom vremenu” u Bugojnu.

Imao  sam namjeru napisati nešto više o tim početnim koracima bugojanske košarke. Nažalost, nisam imao dovoljno podataka. Pokušavao sam kontaktirati nekoga iz KK “Iskra” iz tog vremena. Tada se na portalu pojaviše članci Obrada Kisića o prvim danima bugojanskih košarkaša i košarkašica.

 Odlučio sam, uz saglasnost autora, prezentirati oba članka u cjelosti. Ovome dodajem fotografije košarkaša i košarkašica iz novijeg vremena.

Ratko Menjak