Basaksehir korak do titule: Čak 23 igrača prvi put mogla bi osvojiti šampionat Turske

Fudbalski klub Medipol Basaksehir na korak je do osvajanja prvog naslova prvaka Turske, a ako se to i dogodi čak 23 igrača prvi put će postati državni šampioni ove zemlje

HILMI SEVER 

Fudbalski klub Medipol Basaksehir na korak je do osvajanja prvog naslova prvaka Turske, a ako se to i dogodi čak 23 igrača prvi put će postati državni šampioni ove zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Lideru na tebeli Basaksehiru, u slučaju da ovog vikenda pobijedi Trabzonspor, pripast će titula prvaka Turske za sezonu 2019/2020.

Slavlje u Basaksehiru bez sumnje će biti ogromno s obzirom da čak 23 igrača u tom klubu prvi put imaju priliku osvojiti tursko prvenstvo, a to su: Edin Višća, Mahmut Tekdemir, Irfan Can Kahveci, Alexandru Epureanu, Gael Clichy, Martin Skrtel, Junior Caicara, Enzo Crivelli, Eljero Elia, Robinho, Danijel Aleksić, Berkay Ozcan, Volkan Babacan, Fredrik Gulbrandsen, Okechukwu Azubuike, Aziz Eraltay, Carlos Ponck, Miguel Vieira, Mert Vurak, Ahmet Said Kivanc, Muhammet Arslantas, Yunus Emre Baloglu i Muhammed Emin Sarskaya.

Svega pet fudbalera u Basaksehiru ranije je imalo priliku osvojiti šampionat s nekim od turskih klubova.

Mehmetu Topalu je to pošlo za rukom dva puta, i to s Fenerbahceom i Galatasarayom, Demba Bai jedanput s Besiktasom, Mertu Gunoku dva puta s Fenerbahceom, Uguru Ucaru dva puta s Galatasarayem i Gokhanu Inleru jedanput s Besiktasom.

Kada je riječ o fudbalerima koji su osvojili šampionate s klubovima u ligama drugih zemalja, njih sedam je to uspjelo, među kojima i reprezentativac Bosne i Hercegovine Edin Višća, dva puta sa Željezničarom iz Sarajeva u svojoj zemlji.

Među fudbalerima Basaksehira s najinteresantnijom i svakako najbogatijom statistikom je Brazilac Robinho koji je dosad u četiri zemlje osvojio šampionat.

U Španiji je dva puta slavio titulu prvaka sa Real Madridom, kao i sa Santosom u svojoj domovini, te po jednom u Italiji s Milanom i s Guangzhou Evergrandeom u Kini. Sve ukazuje da bi Robinho ovog vikenda kao petu zemlju u kojoj je bio državni prvak mogao uvrstiti i Tursku.