Iskra u novoj sezoni u ligi sa dvije grupe

Sjajan potez NS FBiH zbog teške situacije: Druga liga Zapad od nove sezone u dvije grupe

Omjer je 9-7

Pandemija koronavirusa 'donijela' je i žestok udar na bh. sport, a posebno se to odnosi na niže rangove gdje je veliki broj klubova i ranije vodio bitke za 'preživljavanje' iz sezonu u sezonu.

Sada će biti još teže, a pravi potez definitivno su uradili čelnici NS Federacije Bosne i Hercegovine. Naime, pod pokroviteljstvom ovog Saveza igraju se četiri Druge lige, a posebno je specifična Druga liga FBiH grupa Zapad, u kojoj nastupaju klubovi iz dva kantona, Srednjobosanski i Unsko-sanski.

 

Razdaljina između gradova doseže i do pet sati jednom smjeru što svakako stvara probleme klubovima, prije svega finansijske.

Zbog toga su u NS FBiH odlučili da razdvoje ligu na dvije grupe. Tako ćemo od ove sezone imati Drugu ligu Zapad 1 i Drugu ligu Zapad 2. Jednu ligu će činiti klubovi iz NS SBK/KSB, a drugu klubovi iz NS USK.

Takmičarska komisija NS FBiH na čelu sa predsjednikom Naimom Basarom napravila je prijedlog Izvršnom odboru NS FBiH za razdvajanja liga, što su i sami klubovi prihvatili uz sve pohvale.

 

Svjesni situacije ideju su podržali i predsjednik NS FBiH Irfan Durić, te dopredsjednik Slaven Garić koji su prepoznali problematiku i ovim potezom bez imalo pretjerivanja spasili gašenje velikog broja klubova, te samim tim i ovog takmičenja.

Iz NS SBK/KSB imali su samo riječ za potez NS Federacije BiH. Svjestan teške situacije u klubovima predsjednik ovog saveza Najim Softić bio je sretan zbog takve odluke.

"Ovo je korektna odluka za oba kantona kako bi se pomoglo klubovima. Pozdravljam ovu odluku NS FBiH jer je u interesu nogometa da opstanu prije svega ovi amaterski klubovi s obzirom da će veliki problem biti finansiranje istih u svim kantonima", kazao je Softić za SportSport.ba.

Klubovi će na kraju igrati razigravanje, a broj klubova iz NSK SBK/KSB u ovom rangu takmičenja je devet, dok je iz NS USK sedam.