1970.GODINE NA STADIONU MLADOST ODRŽAN JE PRVI TURNIR

Prije pola stoljeća,u augustu 1970.godine,na stadionu "Mladosti" održan je prvi turnir u malom nogometu"Memorijal Luke Tvrtkovića".Turnir je organizovao Zavičajni klub studenata Bugojno,u znak sjećanja na dugogodišnjeg i omiljenog trenera Nogometnog kluba "Iskra"Luku Tvrtkovića,koji je preminuo godinu dana ranije.

Na turniru,koji je privukao veliku pažnju,učestovalo je 30 ekipa,a igralo se po kup-sistemu.U finalnoj utakmici sastav veterana NK Iskra  Bugojno savladao je Zavičajni klub studenata Bugojno 3:2.

Za pobjedniki sastav igrali su Anto Barišić,Osman Karadža,Slobodan Miranović,Mustafa Fuka,Salih Musić i Sulejman Hrgić.Trener je bio Mirko Udiljak.

Boje studenata branili su Faruk Hadžialić,Nihad Idrizbegović,Nurko Jusić,Boško Duvnjak,Josip Vukadin,Dževad Rogonjić i Nenad Novak.

Bugojanski studenti su i sljedećih godina nastavili sa organizovanjem turnira,u čemu im je lokalna zajednica pružala sve veću podršku.Turnir koji je postao tradicionalan i bez kojeg se ljeta u našem gradu nisu mogla zamisliti,okupljao je sve veći broj učesnika,ne samo iz Bugojna.Najveći broj prijavljenih ekipa bio je sredinom osamdesetih godina,njih 128.

Otvaranje bi bilo 4.jula,na Dan borca,dok bi se finale igralo 27.jula u povodu programa obilježavanja Dana ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine.

Obrad Kisić