PA GDJE ŽURITE, LJUDI DRAGI: Na putevima u BiH prošle godine poginulo 255 osoba


Podaci su to nadležnih ministarstava unutrašnjih poslova.


Na putevima u Bosni i Hercegovini tokom prošle godine dogodilo se ukupno 35.148 saobraćajnih nezgoda, od kojih je u 7.665 poginulo 255, a povrijeđeno 10.944 osoba.

Podaci su to nadležnih ministarstava unutrašnjih poslova. 

Tokom prošle godine u saobraćajnim nesrećama u Federaciji Bosne i Hercegovine poginulo je 135 lica, što je za 19 više nego 2022. godine, u Republici Srpskoj 109, što je više za devet, a u Brčko distriktu BiH 11, odnosno pet više.

U saobraćajnim nezgodama u Bosni i Hercegovini lani je 1.695 lica teže, a 9.249 lakše povrijeđeno, saopšteno je iz BIHAMK-a.

Tokom protekle godine registrovano je 3.827 nezgoda više ili 10,89 posto u odnosu na 2022. godinu, dok je broj saobraćajnih nesreća sa poginulim ili povrijeđenim licima povećan za 435 ili 5,68 posto.

“Na osnovu podataka može se zaključiti da se na području Bosne i Hercegovine dnevno tokom 2023. godine događalo u prosjeku nešto više od 96 saobraćajnih nezgoda, od toga 21 sa poginulim ili povrijeđenim licima”, navodi se u saopštenju.

Najveći broj saobraćajnih nezgoda zabilježen je na ulicama u naselju, a zatim na magistralnim, lokalnim, regionalnim, ali i na auto-putevima.

Od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda na putevima u Bosni i Hercegovini lani, 27.488 je sa materijalnom štetom.

“Veliki broj saobraćajnih nezgoda rezultat je nepoštovanja saobraćajnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne kulture i većeg broja učesnika u saobraćaju”, naveli su iz BIHAMK-a.

U saopštenju se dodaje da su nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima na putevima jedan od najčešćih uzročnika izazivanja saobraćajnih nezgoda, a zatim slijedi vožnja pod uticajem alkohola i opojnih sredstava.