Bogiću iskopali grob pa vodili majku da vidi gdje će joj sin ležati - on nije posustao


Mjesec mart je izgleda sudbinski važan u životu Bogića Bogićevića. Prije tačno 30 godina, u martu 1991. godine, tadašnji član Predsjedništva SFRJ izgovorio je svoje historijsko "NE" opasnim generalima i režimu Slobodana Miloševića u Beogradu, onome koji je tražio svoje pokriće "u bitkama i pred bitkama", pokriće za genocid, agresiju i zlo koje će se ubrzo nadviti nad Jugoslavijom, Bosnom i Hercegovinom i Sarajevom. 

Piše: Faruk Vele 

Naime, sjednica Predsjedništva SFRJ započela je upravo 12. marta 1991. godine. Izvršen je silan pritisak na sve članove da se izglasa uvođenje izvanrednog stanja u cijeloj Jugoslaviji, te praktički izvrši vojni udar kojim bi se uvela vojna hunta po mjeri Srbije na čelu sa Slobodanom Miloševića.

Najviši je pritisak bio upravo na Bogićevića, a o tome svjedoči i jedno poglavlje knjige predsjednika Predsjedništva SFRJ, zloglasnog Borislava Jovića, i to pod znakovitim naslovom "Deset dana lomljenja Bosanca".

Dolazili da mu zapale kuću

Inače, sjednica je održavana u vrijeme tih velikih demonstracija protiv Miloševića u Beogradu. Zbog toga se nije zasjedalo u Palati Federacije, nego u komandnom mjestu JNA, što je bio dodatni pritisak na članove kolektivnog šefa države.

Presudnu ulogu u zacrtanom toku sjednice imao je, dakle, Bogićević koji se hrabro i principijelno suprostavio velikosrpskom režimu i time spriječio vojni udar. To njegovo NE, kasnije će dovesti do referenduma u Bosni i Hercegovini i odluke za nezavisnost ove bivše jugoslovenske republike.

Koliko se daleko išlo svjedoči činjenica da su Milošević i Borislav Jović za svoj naum tražili podršku generala u Moskvi, i djelomično je dobili, ali Bogića nisu uspjeli slomiti. On je vođen misijom Čovjeka, rekao ne zlu koje se kotrljalo.

O nezamislivim pritiscima na Bogićevića svjedoči i film Arijane Saračević Helać "Posljednja sjednica" koja se bavi retrospektivom navedenih događaja u Jugoslaviji.

"To je bilo vrijeme kad sam mogao očekivati sve salve napada, diskriminacije, kompromitacije i svega što su radili za mene, porodicu, roditelje, brata... Ali se preživjelo", kazao je Bogićević u filmu kolegice Saračević Helać, na kojem su, također, radili reditelj Himzo Mihaljević, snimatelj Igor Ciković.

Sa kakvim užasom se taj čovjek suočio, a nije popustio, govori i odnos prema njegovoj porodici u rodnom Ugljeviku:

"Moj otac je, istina, umro 1981. Majka i brat su bili tamo. Ti pod navodnicima "veliki Srbi", a zapravo po zanatu i profesiji mali zločinci, su dolazili da zapale kuću. Prvo su ostavili bez posla, a zatim mobilisali moga brata. Majka je imala najviše neprijatnosti. Do toga da je išao serijal u beogradskoj štampi, pa čak i izmišljeni intervju sa mojom majkom koja najgore govori o svome sinu! Naravno, nije nikada sumnjala u mene. Nisam mogao znati, dok vaše kolege, mislim iz Kanade, nisu bili na tom prostoru i donijeli informaciju da su mi čak i grob iskopali i odveli moju majku da vidi gdje će joj sin ležati!", kazao je Bogićević. 

Boro, ja sam za tebe Bosanac...

Bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić posvjedočio je da je Borislav Jović kazao Bogićeviću:

"Pa, ti si Srbin, kako to glasaš?!".

Na to mu je Bogić uzvratio:

"Boro, ja sam Srbin, ali za tebe uvijek Bosanac".

Zato je valjda Jović i pisao o lomljenju Bosanca...

Mesić je naglasio da je Bogićević bio principijelan čovjek koji se boro da se pronađe novo rješenje u Jugoslaviji. Potvrdio je da su generali cijelu noć "mijesili Bogićević", ali da on nije odustao. 

Snažno podržao BiH

Učesnici filma poput Vasila Tupurkovskog, člana Predsjedništva SFRJ iz Makedonije, ispričat će da je Bogić "vodio ljudsku politiku mira".

Bivši federalni premijer Edhem Bičakčić je u filmu naglasio da je potez Bogićevića "mudar, hrabar, državnički potez koji se snažno podupro suverenu i nezavisnu BiH".

"Vidio je kuda stvari vode. Njegov glas je prevagnuo. To bi imalo mnogo veće posljedice...", reći će Bičakčić.

Eto, takav Čovjek, Bogić Bogićević je i 30 godina kasnije, jučer, 24. marta, 2021., rekao još jedno historijsko "NE". Ovaj put jednom odvratnom političkom sistemu, političkoj kaljuži, sistemu laži i sitnim ljudima koji su ga pokušali gurnuti u blato raznih prljavih, uglavnom privatnih interesa. Pokazao je koliki je moralni gorostas za sve njih, koliko je daleko iznad svih tih jadnika koji nam se izdaju za političare.

Bogić Bogićević je zaista planeta milionima svjetlosnih godina udaljena od očajnika koji nas predvode na putu u nestanak. Ime mu je Čovjek! Bogić Bogićević. Možemo, kako reče akademik Esad Duraković, tek biti sretni da smo živjeli u vrijeme ovog – Čovjeka.