U SBK-u kretanje ograničeno od 21 sat, kafići ponovno mogu raditi u zatvorenom


Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) usvojila je u petak mjeru kojom je određena zabrana kretanje građana od 21 sati do pet sati ujutro, čime je izvršeno usuglašavanje s važećom naredbom na razini Federacije BiH.

Kako je rečeno nakon izvanredne sjednice, SBK je proteklih dana bio jedini kanton u Federaciji BiH u kojoj je, odlukom kantonalne vlade, kretanje građana bilo zabranjeno u razdoblju od 20 do pet sati ujutro.

Vlada je, također, ublažila mjere koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata, kojima je ponovno omogućeno posluživanje pića i hrane u zatvorenim prostorima, uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera.

"Rastojanje između stolova mora biti minimalno tri metra, za stolom ne može sjediti više od četiri osobe, a u objektu smije biti maksimalno 20 gostiju", kazao je direktor Zavoda za javno zdravstvo i član Kriznog stožera SBK-a Sead Karakaš, dodavši da je i kafićima i dalje zabranjeno organiziranje glazbe uživo.

Kako je kazao, u posljednje tri sedmice zabilježen je pad sedmodnevne stope incidencije novooboljelih od covida-19.

"To je nešto što nas ohrabruje, ali treba naglasiti da smanjenje broja novooboljelih ne znači i rasterećenje bolničkih kapaciteta. Ono su i dalje popunjeni teškim bolesnicima koji se na liječenju zadržavaju deset, 15, pa i više dana", dodao je Karakaš.

Ministar zdravstva Anto Matić kazao je novinarima da su dosadašnje mjere polučile odeđeni rezultat, ali je, također, naglasio da bolnički kapaciteti nisu u potpunosti rasterećeni.

Na upit novinara o dosadašnjem poštivanju propisanih mjera, Matić je kazao da su inspekcije i policija na terenu i da rade koliko mogu.

"Nije moguće da budu sve idealno i da svi sve poštuju. No, ni Krizni stožer ni Vlada nemaju ideju da se netko kažnjava i da ljude maltretiramo bezveze. Ukoliko, kao sada dođe malo do poboljšanja, dajemo priliku da se mjere popuste", ocijenio je Matić.

Potvrdio je da je Vlada SBK zainteresirana za nabavu cjepiva protiv koronavirusa te da očekuje odgovor na pismo namjere koje je upućeno u nekoliko veledrogerija.