Trik za najbolju ljetnu salatu od krastavaca

Uz malo finih začina, kao što je dobro maslinovo ulje i fino sirće ili preljev od jogurta te gnječenja obični krastavac se pretvara u genijalno jelo. Salata od zgnječenih krastavaca je omiljena u Kini, a da biste „prepisali“ od Kineza, sve što trebate napraviti je narezati ih na kriške, staviti u vrećicu koja se može zatvoriti i prijeći nekoliko puta valjkom.

Poenta nije da ih „rasturite“ nego fino zgnječite, taman toliko da nepravilnosti u ploškama popiju preljev. Budući da valjak neće svaku krišku zgnječiti na isti način tekstura će biti raznolika, u čemu je i poenta. Nakon gnječenja krastavce treba posoliti i ostaviti u cjedilu da se ocijede.

Moglo bi vas iznenaditi koliko će vode pustiti, zbog čega će okus krastavaca biti još izraženiji, a tekstura mesnatija i mjestimično hrskavija. Nemojte da vas uplaši količina soli i bibera, većina će se ocijediti.

Sastojci za salatu od krastavaca:

  • 12 manjih krastavaca za salatu (oko 900 grama)
  • 1 i 1/4 kašičice soli
  • ¼ šolje preljeva za salatu

Preljev:

  • 1 čehno bijelog luka
  • 1/2 šolje sirćeta ili limunovog soka
  • 1/2 šolje maslinovog ulja
  • 1-2 kašike neutralnog meda
  • 1 kašika senfa
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice bibera

Priprema:

  1. Napravite preljev. Usitnite luk pa stavite u teglu i ubacite ostale sastojke. Čvrsto zatvorite i mućkajte dok se med ne rastopi. Odvojite četvrtinu šolju, ostalo čuvajte u frižideru najduže sedam dana.
  2. Operite krastavce i odrežite im krajeve pa ih narežite na deblje kriške. Stavite ih u vrećicu koja se može zatvoriti pa nježno prijeđite po njima nekoliko puta (5-8) valjkom dok se ne stanje na debljinu od oko centimetra. Pazite da ih ne zgnječite u kašu.
  3. Pospite krastavce soli pa ostavite pola sata i izlijte tekućinu koju su pustili. Začinite s četvrtinom šolje preljeva, biberom i soli. Promiješajte nježno rukama pa ostavite 15 minuta da se marinira. Probajte i dodatno začinite prema potrebi.

Savjet: Kao preljev za salatu može poslužiti i kombinacija masnijeg jogurta, sjeckane metvice, peršuna, bijelog s nekoliko kapi limunova soka.