Stručnjaci savjetuju: Dobro se isplačite, to je zdravo


Neki ljudi to vide kao znak slabosti, ali plakanje može biti baš ono što je doktor naložio.

 

Naše suzdržavanje i neodobravanje emocionalnog izraza općenito i plakanja proizlazi iz djetinjstva, rekao je Stephen Sideroff, docent na katedri za psihijatriju i biobehevioralne nauke na Kalifornijskom univerzitetu.

Kao djeca, često smo naučeni da obuzdavamo svoje emocije. Možda se sjećate da su vas u osnovnoj školi zadirkivali zbog plakanja. Ili su vas roditelji odgajali govoreći: "Prestani da plačeš ili ću ti dati razloga da plačeš".

Mnogi od nas saznali su da postoje osjećaji, poput bijesa ili ogorčenosti, koje ne bismo trebali izražavati. Kako djeca odrastaju, postepeno učimo da reguliramo - i ponekad potiskujemo i gušimo svijest - o svojim osjećajima, piše CNN.

Neko bi rekao "pa šta". Ali emocije ne držimo samo u glavi, mi ih čuvamo i u našim tijelima, rekao je Sideroff.

"Ti osjećaji imaju energiju", objasnio je Sideroff. Dodao je da se suzdržavanje miješa u prirodne, instinktivne procese i stvara neravnotežu jer je tjelesna potreba još uvijek tu.

"Ako ste gladni, jedete", rekao je Sideroff.

Dakle, ako ste tužni, povrijeđeni ili ljuti, morate pronaći nešto da riješite tu neravnotežu. Ako to ne uradite, te neuravnotežene osjećaje možete izraziti na neprikladan način.

Emocionalna suzdržanost može da ometa našu sposobnost da doživimo pozitivna osećanja, kao što su radost i ljubav.

Lauren Bylsma, docentica psihijatrije i psihologiju na Univerzitetu Pittsburgh u Pensilvaniji, pojasnila je da postoje tri vrste suza, i to emocionalne suze, koje su potaknute snažnim osjećajima poput radosti ili tuge, bazalne suze podmazuju vam oči, a refleksne suze se "ispuštaju" kada prašina, luk i slično iritiraju vaše oči.

Ako ste navikli da potiskujete svoje emocije, dozvoljavanje sebi da plačete prvo bi moglo stvoriti anksioznost, što je normalno. Ali prepuštanje toj potrebi može vam pomoći da postepeno prevaziđete bilo koju nelagodu.

Zato nije ni čudo da se osjećamo bolje nakon što se dobro isplačemo.

Suzbijanjem naših suza mogli bismo sebi učiniti divlju uslugu. Neobrađeni osjećaji značajan su i put ka depresiji, rekli su ovi stručnjaci.

Stoga, samo naprijed, uzmite maramice i dobro se isplačite jer je to dobro za vas. U redu je plakati.