KSC-Kulturno sportski centar Bugojno izgrađen je samodoprinosom, građana Bugojna.


KSC-Kulturno sportski centar Bugojno izgrađen je samodoprinosom, građana Bugojna.

U maju 1975.godine radni ljudi i građani naše opštine su se opredijelili za uvođenje mjesnog samodoprinosa.Iako je po stopi izdvajanja bio jedinstven u SR BiH bio je prihvaćen ogromnom većinom glasova.

Sredstva za izgradnju Osnovne škole u Bristovima u iznosu od 6.055.000 dinara.
MEDICINSKOG CENTRA u Bugojnu 5% samodoprinosom na period od 5. godina.Pored izgrađenog medicinskog centra,dio od 23% prikupljenih sredstava upotrijebit će se za dofinansiranje KULTURNO SPORTSKOG CENTRA.

1980. godine se, na neki način, izdvojilo po brojnim i zanimljivim događajima, na koje nas, koji pamtimo to vrijeme, valja podsjetiti, a mlađe sugrađane upoznati sa njima.

Javno komunalno preduzeće „Napredak“ završilo je useljenje u nove prostorije. (bivša zgrada Osnovne škole „Vojin Paleksić“)
Tada je bila počela izgradnja nove zgrade pošte Bugojno, te proizvodnih hala bugojanskog preduzeća za izradu odjeće „Kvalitet“.
Nastavljeni je izgradnja “Goricine“ poslovne zgrade.

Nogometaši „Iskre“, 6. aprila, na Hendeku su savladali „Istru“ iz Pule sa 6:1, čime su ostvarili jedu od dvije najubjedljivije drugoligaške pobjede.

Počelo je useljenje u prvu zgradu novoizgrađenog naselja „Lamele“.
Nova grupa od preko 100 radnika „Špedicije“, otputovala u Irak, gdje je ovo autotransportno preduzeće imalo pogon od 79 kiper kamiona.

Na samom početku, 4. maja, prekinut je 2. Velemajstorski šahovski turnir Bugojno ‘80, zbog smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita. Odlukom organizatora, svi velemajstori i službena lica upućeni su na prinudni sedmodnevni odmor u Dubrovnik, nakon čega je turnir nastavljen u Kristalnoj sali Općine Bugojno.

Sredinom maja, u sklopu novoformiranog preduzeća „Bugojnoturist“ Bugojno, svečano je otvorena novoizgrađena autobuska stanica, na koju je prvi autobus stigao iz pravca Mostara.

Krajem maja, održan je referendum o uvođenju drugog petogodišnjeg mjesnog samodoprinosa (1980-1985.) i izdvajanja od 5 % na neto plaće. Sredstva predviđena za izgradnju Kulturno-sportskog centra, obrazovnih ustanova i infrastrukturnih objekata. Preko 95 % glasača na listićima je zaokružilo „da“.

Također, te godine je krenuo s radom i Sportsko-rekreacioni centar preduzeća „Slavko Rodić“ Bugojno.
Osnovan je i Karate klub „Iskra“ Bugojno, kao sedmi klub u porodici Sportskog društva „Iskra“.

Već krajem maja, u danima vikenda, bugojanska preduzeća i ustanove, za svoje zaposlenike, počeli su sa organizovanjem posjeta Kući cvijeća u Beogradu, mjestu gdje je sahranjen Josip Broz Tito.

Kako smo već bili navikli, tih godina, komunalci su skladno uredili zelene površine, a drvored divljeg kestena i svih šest parkova, u tadašnjoj Ulici Bratstva Jedinstva, na poseban način, su oslikavali ljepotu ovog grada.

Na gradskim bazenima 15. juna je otvorena nova sezona kupanja.