Često puta čujemo: ”Nemoj se uzrujavati!”, ”Nemoj se ljutiti!”


Često puta čujemo: ”Nemoj se uzrujavati!”, ”Nemoj se ljutiti!”.

Zapravo, potpuno pogrešne upute.

Jeste li pomislili da lonac u kojem je voda natočena do vrha i ključa – treba zaklopiti? Pretpostavljate što bi se dogodilo! Voda bi počela kipjeti.

Tko je i s ljutnjom. Ljutnja je naš prijatelj. Signalizira nam da nešto nije u redu unutar nas, da se s nečim što se događa naše unutarnje biće ne slaže i da se želi obraniti, pa makar i napadom.

Preporučam vam da ljutnju izbacite. Načina izbacivanja ljutnje iz vas ima koliko i različitih tipova ličnosti: jednima će odgovarati da to učine kroz sport, u teretani ili kroz neku utakmicu, drugima kroz bilo koju drugu fizičku aktivnost – sve do ribanja štednjaka ili kuhinjskog poda; nekome će odgovarati da baca po podu jastuke ili da zgužva papir na koji ste pokušali ispisati svoje emocije…, nekima će odgovarati vrištanje (odlično u autu, uz glasnu glazbu), nekima lupanje nekog jastuka ili vreće, nekom šaketanje naslona fotelje…

Kada osjetite da ste mirniji – to znači da je veći dio ljutnje izbačen iz vas i da ste spremniji za bolju komunikaciju sa sobom i sa drugima. Dio koji bi se mogao ‘sukobljavati’ je u većoj mjeri uklonjen i sada smo spremni na dogovore, pregovore i barem na pristojno komuniciranje.

Kada se posve smirite, priupitajte se:” Zašto me ova ljutnja posjetila i što je željela? ”

Ako budete iskreni, otkrit ćete da je svaka ljutnja tu da nam pomogne da dođemo do onih stvari u nama koje nas smetaju ili koje su nam teret. I da ih izbacimo iz sebe i dišemo punim plućima. Kad se nadišemo lakoće, možda će nam biti lakše suočiti se sa osobama koje su nam teške, susretima koji su nam bolni te doživljajima koje smo možda potisnuli…

Hrabro naprijed i pronađite svoje načine nošenja s ljutnjom te je prigrlite. Započnite s njom dijalog pa ćete dobiti veliki dar: doznat ćete zašto je ljutnja tu, tko ju je stvorio i od kuda. također je važno pitanje: Od kada si tu? I koja je tvoja svrha?”

Pokušajte. Jednostavna vježba,a može puno toga razjasniti!