Svjetski mediji o BiH: Ma, kakve mjere, covid potvrde i virus, ovdje je fenomenalno!


Dok većina evropskih zemalja nameće nova ograničenja kako bi obuzdala širenje omikron varijante koronavirusa, Bosna i Hercegovina ima relativno opušten pristup zarazi u regiji, na veliko zadovoljstvo svoje zimske turističke industrije

Prošle sedmice hiljade skijaša iz cijele zemlje te drugih država Balkana i Evropske unije sretno su krivudali kroz svježi snijeg na planinskim obroncima BiH nakon službenog početka skijaške sezone 4. decembra, javlja agencija AP.

Većina skijališta na Balkanu bila je otvorena i sedmicu dana prije, ali s mnogo strožim odnosom u vezi kapaciteta i ograničenja pristupa uzrokovanih pandemijom.

'OSJEĆAMO SE SIGURNO'


Na planinama Jahorini i Bjelašnici, u blizini glavnog grada Sarajeva, domaćina Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, pred skijaškim liftovima su se formirali dugi, zbijeni redovi, dok su se domaći i međunarodni gosti okupljali u kafićima i u zatvorenom i na otvorenom, a bilo je i noćnih muzičkih koncerata.

Gosti koji u BiH dolaze iz zemalja Evropske unije, osim iz Hrvatske, za ulazak u zemlju moraju imati negativan PCR test obavljen prije polaska i dokaz o cijepljenju ili preboljenju covida-19. Od tog pravila izuzeti su građani Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

No, nakon što osoba uđe u BiH, od nje se više ne traži da predočava dokaz o cijepljenju, nedavnom oporavku od oboljenja ili svježe obavljenom negativnom testu da bi pristupila skijaškim stazama, restoranima, kafićima ili kulturnim sadržajima.