Procurili podaci: Koliko bh. državljana posjeduje nekretnine u Dubaiju?


Dubai je poznat kao "igralište za bogate" sa besramnim luksuzom i nekim od najspektakularnijih zgrada na svijetu, ali u isto vrijeme, to je i zloglašena destinacija za ilegalne tokove novca i pranje novca, te se smatra jednim od najzatvorenijih svjetskih poreznih oaza.

Nije ni neobično ni nezakonito da stranci posjeduju imovinu u Dubaiju, ali materijal koji je procurio pokazuje da su kriminalci iz velikog broja zemalja, uključujući Norvešku, tamo registrirani s vrijednim nekretninama.

 

Curenje otkriva, između ostalog, osobe koje su povezane sa švercom droge, finansijskim kriminalom, korupcijom, podliježu međunarodnim sankcijama ili su u bijegu od vlasti u svojoj zemlji.

U Dubaiju, koji je dio Ujedinjenih Arapskih Emirata, nekoliko ljudi je očigledno pronašlo sigurno utočište.

E24 je vodio međunarodnu saradnju sa preko 20 medijskih organizacija na podacima koji su procurili. Podaci su iz 2020. godine.

Istraživačka grupa je procijenila vrijednost svake pojedinačne imovine u "curenju". Procjenjuju da stranci posjeduju imovinu vrijednu 146 milijardi dolara, što je ekvivalentno 1,380 milijardi norveških kruna, u Dubaiju.

Za usporedbu, norveški državni budžet ove godine iznosi nešto manje od 1.600 milijardi norveških kruna.

Sudeći prema podacima, u Bosni i Hercegovini 68 građana ima imovinu u vrijednosti od 27 miliona dolara. Radi se o 105 nekretnina u našoj zemlji.

Ostale podatke možete pročitati klikom OVDJE.

Koliko bh. državljana posjeduje nekretnine u Dubaiju? - undefined