Trend kupovanja polovne odjeće u porastu u BiH


Kupovina polovne garderobe sve je privlačnija građanima Bosne i Hercegovine. Kupiti kvalitetnu i unikatnu odjeću i to po niskoj cijeni, razlozi su što su kupci sve češće mladi ljudi.

Val kupovanja polovne, već nošene garderobe zahvatio je i mlađe generacije. Devetnaestogodišnja Halima Hana Čačković u svom ormaru posjeduje u najvećoj mjeri takvu garderobu. Kaže, prednosti su brojne, ali se izdvajaju ekonomičnost i unikatnost.

“Evo npr ovo sam skoro kupila triftala, ja to više radim jer je ekonomičnije, bolje je za prirodu. Ovaj fast fashion je preuzeo mnogo aspekata u našem životu. Neko to gleda drugačije, kao da je jeftino, prljavo, jer je već nošeno, ali ja mislim da to apsolutno nema nikakve veze. Mislim da što god više imam, da je to kul. Imamo više varijanti da napravimo svoj sopstveni stil i nije isto kao kod drugih ljudi. Imamo neke unikatne, vintage artikle koje možemo da nađemo. U svakom slučaju je bolje”, kaže.

Da je potražnja sve veća potvrđuju u prodavnicama polovne garderobe. Mušterije Textilehouse su osobe od 7 do 77 godina, a najviše se raduju dodatnom sniženju cijena kada odjevne predmete možete kupiti i po cijeni od 1 konvertibilne marke.

“Npr u petosedmičnim radnjama imamo sniženja od nove kolekcije, pa do 10%, 20%, 30%, i kako opada asortiman na 7 maraka po komadu, pa sve do 1 KM. S tim da se kod nas uvijek nađe artikal, odjevni predmet unikatan, unikatna haljina, unikatna jakna”, kazala je Emira Džaferović, Textilehouse.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, samo tokom prošle godine uvezena je već korištena roba u vrijednosti od 7,9 miliona konvertibilnih maraka. Što je za skoro 4 miliona više u odnosu na 2010. godinu. Najviše robe uvozi se iz Njemačke, što je bila polazna tačka i djevojci iz Bijeljine, koja polovnu garderobu prodaje putem interneta. Kaže da sve što nabavi, to i proda, i to putem uključenja uživo.

“Za svaki artikal ja objasnim veličinu, materijal, cijenu. Često ponudim kako bi mogli da kombinuju taj artikal, to je njima oduševljenje, jer im dajem odmah ideju. Kad to sve završim, kažem neki nasumični broj i ko bude prvi u komentaru sa tim brojem artikal ide njemu. Često to baš bude zabavno”, kaže Milia Đokić, “Odjeća za džabe”.

Osim prodavnica polovne garderobe, sve češći izbor su i outleti. Garderobu poznatih svjetskih modnih brendova može se pronaći u pola cijene.

“Mlađa populacija sve više i više kupuje u outletima, to je i razumljivo jer oni su u toku ovih trendova marki koje imamo mi. Za naše tržište, brendovi koji se ovdje mogu naći, teško da se mogu naći u bilo kojoj radnji”, kazala je Ružica Škrbo, “Be Cool American Outlet”.

Za one koji kupuju polovnu garderobu, kažu da su ekološki osviješteni, prednost je što možete pronaći neke bezvremenske, unikatne modne dodatke, ali svakako cijena je najbitnija, naročito u doba ove ekonomske krize.

N1