“Ako želite uništiti jedan narod, počnite s obrazovanjem”!


Citat iz naslova može zvučati dvosmisleno, kao da bi se trebalo obrazovati ako želiš uništiti neki narod ili da uništenje nekog naroda počinje sa uništenjem njegovog sistema obrazovanja. Oni koji su pomislili na ovo drugo su u pravu, jer da bi uništavao neki narod, ne trebaš biti obrazovan, ali ako se nekom narodu uništi obrazovanje, kao temelj države i društva, onda si obavio pola posla.


Zamislite nekoliko profila ljudi koji kupe doktorske diplome na “benzinskim pumpama”, kako reče glavni tužilac BiH i štete koje će uzrokovati. Počnimo od lažne diplome s kojom će neko biti minisatar obrazovanja ili profesor, u srednjoj školi, na fakultetu…Kakvi će kadrovi izaći iz tih škola?


Zamislite da vas liječe ljekari koji su položili anatomiju na benzinskoj pumpi, ili da vas vozi vozač autobusa koji je polagao na istom mjestu?


Zakonima ili bolje reći bezakonjem u obrazovanju je omogućeno banditima svih vjera i nacija da dođu do lahke zarade, štancajući te diplome, a njihovim kupcima do lahke zarade sa uhljebljenjem u državne institucije.
Akcija SIPA-a u kojoj je uhapšeno jedanaest osoba, a pretresi izvršeni na nekoliko takz. univerziteta, sa zvučnim imenima, samo je dio ledenog brijega.

Kupci ovih diploma su uglavnom već imali obećane pozicije u institucijama truhlog sistema, samo im je rečeno da donesu diplomu, a ako bude kakvih provjera, i komisija će biti sastavljena od likova s kupljenim diplomama.
Ako im bude trebala dodatna zaštita, tu su političari na funkcijama, takođe s kupljenim diplomama, koji neće dopustiti reviziju diploma u institucijama, jer je to “zadiranje u privatnost”, a podanici će sa strahopoštovanjem gledati te vlastodršce koji zamuckuju dok objašnjavaju pojmove poznate maloj djeci, jerbo ispred njegovog imena ima svakakvih, dr, mr, sc, itd.
Neka on sebi privatno kupi diplomu kakvu hoće i neka je uokviri u svojoj dnevnoj sobi pa da mu se dive rođaci i prijatelji, ali kako se mogu institucije države dovesti u kategoriju privatnosti?


U svemu ovome Bošnjaci su izvukli najdeblji kraj, jer su mnoga zvučna imena naše političke scene otišla po diplome kod komšija i susjeda, kako bi hudi malo zametnuli trag i jer tradicionalno više vole kupovati tuđu robu. Komšije i susjedi su malo veći lokal patrioti, oni više vjeruju svojima, a praksa je pokazala da su donijeli ispravnu odluku. Kupili su “domaće” i manje ih je na naslovnicama portala.


Ovi su im dali fakultetske diplome, čak i doktorske disertacije, i pomogli im da dođu na visoke funkcije, a onda su ih pozvali na kahvu i rekli šta očekuju od njih, jer će inače potegnuti pitanje njegove diplome…
Tako osim potpuno nestručnih ljudi, na čelu raznih agencija, ministarstava i javnih preduzeća, imamo potpuno nekompetentne i ucjenjene (ne)ljude!
Državu koju su ustrojili tako da je za određenu funkciju najvažnije biti Bošnjak, Srbin ili Hrvat, a nakon toga da si odani vojnik neke partije, nije ni moglo zadesiti ništa bolje. S ovim stanjem su presretni i međunarodni mudroseri, jer im je lakše ucjenjivati i natjerati na nešto takve likove, nego nekog pravog doktora,

Harisa Silajdžića, ili pravog doktora Zlatana Begića. Lahko im je i narod koji su obrazovali korumpirani likovi s kupljenim diplomama ubjediti da su njima glavni neprijatelji rijetki izuzeci, kao dva doktora koja spomenuh imenom i prezimenom.


I tako ukrug, do uništenja i samouništenja!