Čak 36 metara pod vodom nalazi se najmističniji grad na svijetu


Među najveće misterije savremenog doba mnogi stručnjaci uvrštavaju potopljeni grad Dvarka u Indiji!

Naseobina impozantnih građevina nalazi se 36 metara pod vodom, a prva ozbiljnija naučna istraživanja datiraju iz 1979. I od tada do danas traju kontroverze oko toga ko je i kada sagradio ovaj grad i zašto se on sada nalazi pod vodom?

FOTO:
FOTO:

Ni na jedno ovo pitanje ne postoji validan odgovor. Naime, prvo su naučnici tvrdili da je Dvarka napravljena oko 526. godine prije nove ere. Onda su ga povezivali sa Aleksandrom Makedonskim, njegovim pohodom na Indiju i izgradnjom utvrđenih gradova. Zatim su najnovijim proučavanjem metodom ugljenika ustanovili da je star bar 10.000 godina!

FOTO:
FOTO:

Ime Dvarka znači Zlatni grad i po tumačenjima pojedinih indijskih istraživača, lako ga je povezati sa predanjima koje prenosi ep “Mahabharata” i da je podignut u čast Hindu božanstva Krišne.

Ipak, ni oni nemaju odgovor na pitanje kako je ovaj grad, čija je najduža strana duga čak osam kilometara, napravljen u to doba od granitnog kamena i kako je završio pod vodom?

U januaru 2017. Odjeljenje za podvodnu arheologiju Indijskog instituta Sarvej pronašlo je zidine tvrđave ovog grada. Pri tome one su pravljene od istog materijala kao i većina građevina i bile su dio cjeline, što još više zbunjuje naučnike. Zašto? Zato što su dijelovi masivnog stijenja nađeni nekoliko kilometara dalje! Pronađeni su i brojne kamene skulpture, bronzane, i nakit.

Grad je imao pravilno raspoređene zgrade, ulice, trgove. Oni koji smatraju da se radi o gradu kojeg opisuje “Mahabharata” smatraju da će se tek otkriti drugi dijelovi grada koji je po predanju imao 900.000 zgrada! Kraljevska palata bila je od bijelog mermera, ukrašena zlatom, srebrom… U Indiji, inače, ima nekoliko prastarih gradova sa istim imenom. Dvarka – najmističniji grad na svijetu.