Dvije prosječne plaće ne mogu izmiriti iznos potrošačke košare koja sad već prelazi 3.000 KM.


Dok potrošačka košarica u našoj zemlji i dalje raste, brojni građani jedva sastavljaju kraj s krajem. Cijene se povećavaju na dnevnoj bazi, a država nije poduzela niti jedan konkretan korak da zaštiti građane od nekontroliranog i neopravdanog rasta cijena roba i usluga. Zbog enormnih povećanja cijena roba i usluga građanima je ugrožena egzistencija.

Dvije prosječne plaće ne mogu izmiriti iznos potrošačke košare koja sad već prelazi 3.000 KM. Federalno ministarstvo trgovine objavilo je koncem siječnja podatke za povećanje cijena u studenom 2022. u odnosu na studeni 2021. i navodi kako je zabilježena godišnja inflacija od 17,6 posto. Troškovi života su porasli za oko 730 KM u odnosu samo na godinu dana ranije.

Dok se troškovi života u našoj zemlji svakodnevno povećavaju, kupovna moć građana slabi, jer plaće radnika uglavnom ostaju iste. Tko uopće štiti radnička prava u doba inflacije?

MARIN BAGO, Udruženje za zaštitu potrošača „Futura“ Mostar

“Jasno je da mjere moraju biti, da se cijene mogu regulirati, ovo je divljanje cijena, bez ikakvih kontrola. Svako poskupljenje goriva poskupe cijene, gorivo se vrati, nitko ništa ne reagira, dakle oni razlozi zbog kojih su trgovci poskupili, i kad nestanu ništa se ne dešava. Živimo jednu stihiju prepušteni smo sami sebi pored silnog novca kojim plaćamo institucije.”

Novca u proračunu ima, potvrđuju nam to i u resornim institucijama.

“Porezna uprava Federacije BiH obavještava javnost da su porezni obveznici Federacije BiH u periodu siječanj-veljača 2023. godine uplatili nešto više od milijardu i 99 milijuna maraka javnih prihoda, što je u odnosu na isti period 2022. godine više za 15,88%, a u odnosu na 2019. više za 27,04%”, saopćili su iz Porezne uprave FBiH.

U Udruzi za zaštitu potrošača, kažu, kako uz povećanje plaća, jedna od mjera zaštite građana je i veća kontrola i veće kazne zbog neopravdanog dizanja cijena. Upozoravaju ukoliko vlasti ne budu žurno djelovale da zaštite radnička prava u doba visoke inflacije, da će još veći broj građana napustiti našu zemlju.