Travnički ćevapi među 50 najboljih mesnih jela iz svijeta


I dok se u Bosni i Hercegovini svakoga dana vode polemike da li su bolji sarajevski, tuzlanski, banjalučki … u svijetu nemaju taj problem. Po njima su najbolji travnički ćevapi.

Naime, prema odabiru svjetski poznatog gastronomskog magazina Taste Atlas, ćevapi koji se prave u Travniku su se našli na listi najboljih 50 mesnih jela svijeta i to na 45. mjestu.

“Ova sorta ćevapa proizvodi se u gradu Travniku u Bosni i Hercegovini. Ćevapi se prave od kombinacije junetine, teletine, ovčetine i janjetine, uz dodatak soli, papra i malo sode bikarbone. Kada se peče na roštilju, meso se često premaže bistrom supom, koja se pripremala od goveđih kostiju i ovčetine”, opisali su u ovom magazinu.

Hljeb (lepina), lokalno nazvan pitica, umače se u čorbu, a zatim se kratko peče na roštilju. Kada se peku na roštilju, ćevapi se stavljaju u piticu, a zatim se prelivaju seckanim lukom. Preporučljivo je ovaj ćevapi poslužiti uz jogurt -završavaju opis travničkih ćevapa u Taste Atlasu uz preporuku par ugostiteljskih objekata u Travniku i okolini koje oni preporučuju kao dobar odabir za da iskušate ove ćevape.

Interesantan podatak je da se nijedno drugo tradicionalno mesno jelo iz cijelog regiona nije našlo na ovoj listi.