ŠVERC I RATNO PROFITERSTVO 


Kada je u pitanju šverc i ratno profiterstvo kod svih aktera tih događaja do danas vlada zavjet šutnje.

Tragom toga donosimo nekoliko zanimljivosti o švercu i bogaćenju pojedinaca tokom  rata a koje se tiču prostora Bugojanskog okruženja:

Rat je najgore stanje, koje može zadesiti neku državu ili region. U ratu najčešće ginu nevini a najmanje, skoro nikako oni koji su za isti odgovorni.

Dok se narodi na Balkanu i 28 godina nakon rata prepiru oko toga ko je i koliko kriv za zlo koje se desilo, često (ne)namjerno izostavljaju činjenicu da su u ratu cvjetali šverc, trgovina, razmjena…

Ne znam koliko vam je poznata činjenica da smo   kupovali brašno od Srba za 50 DM a prodavali svojima gradjanima za 1000 DM. To je čista zarada od 950 DM a u to, nesretno vrijeme, svaka marka je bila važna a kamoli više.

Ratno profiterstvo predstavlja nezaobilazan pojam koji možemo vezati uz gotovo svaki suvremeni rat. Čak štaviše, danas sve više možemo čuti optužbe da je iza pojedinih suvremenih ratova stajala želja velikih svjetskih korporacija za stjecanjem dobiti. Kako bilo da bilo, jedno je sigurno – dok za neke rat predstavlja veliki gubitak, drugi u ratu pronalaze način za stjecanje profita.  "Dok jednom ne smrkne drugome ne svane", kaže stara narodna poslovica, a upravo su u sumraku rata  mali i veliki profiteri vrlo brzo pronalazili svoj interes. Tako se stvaraju dvije skupine, jedna koja želi da rat čim prije završi i druga koja želi da rat potraje što dulje kako bi nastavili s ostvarivanjem profita. Dok se oni koji su ratovali po završetku rata vraćaju u svoje razrušene domove i muku muče s preživljavanjem u miru, ratni profiteri nastavljaju uživati u plodovima rata.  Bogatstvo stečeno u ratu nastavlja se oplođivati i nakon rata pa su ratni profiteri u svijetu opće neimaštine često biti prikazivani većim domoljubima od ostalih zbog svog „patriotskog“ djelovanja u obnovi zemlje i njezinog gospodarstva. S druge strane, onaj tko je u ratu sve izgubio, nakon rata ima malo, ili gotovo uopće nema koristi od iskazanog domoljublja. Ma koliko bila slatka pobjeda u ratu, od gorčine koja proizlazi iza njega na kraju ne bude pošteđena ni jedna strana.