Susjedi se opet bune protiv nastupa pjevača iz Srbije, u koje ubrajaju i Harisa Džinovića; "Zašto ste dozvolili nastup..."


Festival "Island of Love" održava se na hrvatskom ostrvu Barbarinac u Kaštelanskom zaljevu, koje se nalazi na listi preventivno zaštićenih dobara.

Među brojnim izvođačima koji će nastupiti na ovom festivalu u narednim mjesecima pominju se imena Jelene Karleuše, Ace Lukasa i Harisa Džinovića.

Domovinski pokret Kaštela oglasio se o ovim izvođačima na Facebooku, pozvao gradonačelnika Ivanovića i pitao ga zašto je dozvolio nastup navedenih pjevača, a saopštenje prenosimo u cjelosti.

"Gradonačelniče Ivanoviću, zašto ste dozvolili nastup Karleuše i Ace Lukasa na Barbarincu? Ostrvce Barbarinac je arheološko nalazište sa morskom i kopnenom arheološkom zonom u Kaštelanskom zalivu. Omiljeno je izletište Kaštelana, Vranjičana, Solinjana i Splita. I ovog ljeta postaje mjesto zabave, a 'Island of love' na ostrvu Barbarinac godinama je tehno žurka oaza koja se posjećivala i pamtila po dobroj zabavi. Ove godine 'Island of Love' ugošćuje Jelenu Karleušu, Acu Lukasa i Harisa Džinovića. Kaštelanski zavičajni pokret smatra da ovaj muzički izraz ne pripada našem podneblju i da moramo sačuvati mediteransku i evropsku kulturu kojoj pripadamo", napisali su na svojoj Facebook stranici iz Zavičajnog pokreta i dodali da su dužni da čuvaju kulturna dobra.

 

"Pored domaćih, festival posećuju i brojni domaći i strani turisti. Muzika oblikuje našu stvarnost i društvenu filozofiju, a pomenuti izvođači pripadaju drugom identitetu. Prljavo pozorište otvara festival i nakon njih tokom jula Kaštelani, Vranjanci, Solinjani, Splićani i brojni gosti slušaće Karleušu, Lukasa i Džinovića, da li su u tom trenutku bili u Barbarincu ili ne. Muzika se širi zalivom. Mi smo dužni štititi kulturno dobro, a grad Kaštela, koji je izdao koncesiju na zaštićeno kulturno dobro, treba da vodi računa o tome koja će se događanja organizovati na ostrvu", naveli su na njihovoj Facebook stranici.

Gradonačelnik Pule Filip Zorić zabranio je nedavno koncert narodne muzike u tom gradu, a to je potom učinio i gradonačelnik Osijeka, budući da je isti trebao da se održi i u Slavoniji.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić također je poručio da najavljeni koncert ipak ne može biti održan.

Na pomenutom koncertu trebalo je da učestvuju Ana Bekuta, Dragan Kojić Keba, Duško Kuliš i Zorana Mićanović.