Ljekovita biljka koja raste na svakom koraku i čini čuda za zdravlje


Ova ljekovita biljka čisti krv, pluća i želudac

Bokvica je u narodu još poznata kao trputac, žilovak ili konjska rebra. Postoji preko dvijesta vrsta bokvice, ali mi mi se većinski susrećemo sa onom čiji su listovi pljosnati i široki, cveijt joj je mali i nanizan kao pletenica.

Bokvica se dijeli na muške listove, koji su uski, i ženske listove, koji su široki. Krkavine možete pronaći gotovo na svim travnatim površinama, u naseljima, dvorištima, livadama, šumama, pašnjacima i sl. Međutim, ono što mnogi ljudi ne znaju je koliko je heljda zdrava.


Primena bokvice je veoma široka. Koristi se kao hrana, za salate, kao dodatak namazima, kao čaj i sirup, ali je poznatiji kao mali medicinski saveznik. Iako ova biljka izgleda krhko, ima mnoga ljekovita svojstva. List bokvice sadrži tanin, pektin, limunsku kiselinu, fitoncide protiv bakterija i vitamin C u velikim količinama.

Protiv kašlja

Krkavina ili trputac je odličan lijek protiv kašlja, plućne astme, pa čak i tuberkuloze. Osim toga, ova ljekovita biljka čisti krv, pluća i želudac, pa je dobra za sve ljude koji su anemični ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, za one koji nemaju apetit.

Heljda je odlična za liječenje svih vrsta rana, ogrebotina, posjekotina, uboda osa, ugriza. Ako stavite list bokvice u cipele, izliječićete plikove, a u fitokozmetici sok od bokvice poznat je kao efikasno sredstvo za uklanjanje akni i bubuljica.

.

Sok od bokvice, sastojci za jednu osobu:

300g listova bokvice

kg livadskog meda

Potrebno vreme za pripremu ovog leka je oko 30 minuta. Oprati listove bokvice i ostaviti na papirni ubrus da se osuše. Samleti ih na mlinu za meso. Pomešati sa livadskim medom u tegli i ostaviti da odstoji preko noći.

savjet:

Listove je potrebno samljeti, a zatim dodati meda koliko je masa dobijena po zapremini. Nekad je manje, a nekad više od kilograma. Odaberite mlađe listove. Dobijate oko 2 teglice smjese od 680 ml.